Koers ING licht lager na geruchten op slappe beurs

AMSTERDAM, 10 DEC. Berichten over de mogelijke overname door ING van een van de grootste Belgische banken kregen op een stil en ongeïnspireerd Beursplein nauwelijks aandacht. Terwijl de koersen over een breed front weggleden, boekte Grasso na zes dagen verplichte rust flinke winst.

AMSTERDAM Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs houden hoop op een "eindejaarsrally'. In de stilte die de beurs elk jaar in december meemaakt, trekken de aandelenkoersen nog wel eens aan als banken, handelaren en hoekmannen onderling een koersrally startten voordat zij zelf hun balansen opmaken.

Maar vooralsnog blijft het buitengewoon rustig op de beurs. De handel krijgt nauwelijks impulsen en kijkt voor enige richting altijd weer naar het buitenland. Zo zorgden de zwakke dollar en een lager slot op Wall Street en en iets hogere opening in Londen vandaag uiteindelijk voor een iets lagere opening in Amsterdam. In de loop van de morgen zakten de koersen verder terug. De EOE-index, die gisteren 0,18 punt hoger sloot op 272,67 punten, noteerde om 13.00 uur 2,03 punten lager.

Beursanalisten noemen de handel momenteel ook wel "charts-gedreven'. Bij gebrek aan richting bepalen technische analyses van zogeheten chartisten die koersontwikkeling menen te kunnen voorspellen door gebruikmaking van van reeksen grafische voorstellingen van koersontwikkelingen.

Het gerucht dat vanmorgen via de financiële pers de wereld in kwam over een mogelijke overname door Internationale Nederlanden Groep (ING) van de Belgische Banque Bruxelles Lambert (BBBL) verhitte vanmorgen korte tijd de Belgische en Nederlandse beursgemoederen. ING, dat voor 3,5 miljard gulden de grootste Belgische bank zou willen overnemen, noteerde na amper een uur handel een gulden lager op 45,60 gulden. Op de effectenbeurs in Brussel werd de handel in BBBL vanmorgen voor opening van de handel tot nader order opgeschort.

De Belgen ontkenden in een eerste reactie "alle geruchten'. ING wilde nergens op reageren, maar de Amsterdamse beurs zag in het bericht genoeg aanleiding voor een kleine schrikreactie. ING noteerde aan het begin van de middag 45,30 gulden. Volgens handelaren bleven de omzetten in ING vandaag erg beperkt. Wel wezen beurshandelaren op de grote omzetten in ING gisteren toen er effectief ruim 38.000 stukken omgingen.

Bij de veertig meest actieve fondsen kon Unilever de sterke vraag die er gisteravond vanuit Wall Street bestond, vandaag niet doorzetten. Unilever, gisteren 1,90 gulden hoger gesloten op 169,30 gulden, won vandaag een gulden. Koninklijke Olie zakte door de 140 gulden-grens heen. De zwakke dollar en de zwak presetrende olie-aandelen in de VS veroorzaken veel druk op de Olies. Vandaag brokkelde de koers nog eens dertien dubbeltjes af tot 139,40 gulden. Ook Philips lag onder druk. Gisteren sloot Philips zes dubbeltjes lager op 30,60 gulden. Vandaag daalde koers tot 30 gulden.

Grote winst was er voor Grasso. Vanmorgen om 10.00 uur werd het vorige week dinsdag opgelegde handelsverbod opgeheven en kon er weer in Grasso's worden gehandeld. Het bericht dat het Duitse GEA vrijwel zeker de Koninklijke Machinefabrieken overneemt, was meteen aanleiding voor een vijftien gulden hogere openingskoers. GEA zou bij een eventuele overname 95 gulden per aandeel willen betalen. Grasso noteerde aan het begin van de middag 94,50 gulden na een slot gisteren van 79,50 gulden. Handelaren wezen op de beperkte omzetten in het fonds. “Tot nu toe zijn er maar een paar duizend aandelen van eigenaar verwisseld”, sprak een handelaar vanmorgen.

NEW YORK Een verkoopgolf die kort voor het slot van Wall Street actief werd, zorgde gisteren uiteindelijk voor lagere aandelenkoersen na een goede start. De "blue chips' lagen flink onder druk na slechte cijfers van IBM en General Motors en sloten scherp lager. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 14,75 punten lager op 2.871,65 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen iets hoger maar zakten vervolgens wat weg. Aan het begin van de middag zweefden de koersen net boven de belangrijke 2.400 punten grens. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 20,9 punten hoger sloot op 2.409,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 5,7 punten lager.

FRANKFURT Op de Duitse beurs bleef het ook vandaag bijzonder rustig. De lagere slotkoersen in New York en Tokio zorgden voor druk. Zorgen over de situatie in de voormalige Sovjet-Unie drukte de stemming eveneens. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,87 punt hoger sloot op 1.559,05 punten, noteerde omstreeks het middaguur 9,74 punten lager.

TOKIO Na een scherpe daling van de aandelenkoersen op de beurs van Tokio vandaag is de Nikkei-index onder de weerstandgrens vann 22.000 punten gezakt. Vooral arbitrageverkoop drukte de stemming op de Japanse beurs. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 399,82 punten lager (1,79 procent) op 21.953,06 punten.