Israel laat Obeid voor uitwisseling pleiten

JERUZALEM- BEIROET, 10 DEC. Uit vrees dat hun in Libanon vermiste militairen worden vergeten zodra alle Westerse gijzelaars zijn vrijgelaten hebben de Israelische autoriteiten gisteren de televisie een vraaggesprek laten uitzenden met sjeik Obeid.

De shi'itische geestelijke werd in 1989 door Israelische commando's uit zijn woning in Zuid-Libanon ontvoerd als wisselgeld voor de in Libanon verdwenen militairen. Maar shi'itische extremisten hebben recentelijk enkele malen te verstaan gegeven dat de beoogde grote ruil van Westerse gijzelaars, Israels Libanese gevangenen onder wie Obeid en de vermiste militairen, van wie alleen Ron Arad nog in leven zou zijn, van de baan is.

De militaire correspondent van Israels staatstelevisie verwoordde Israels vrees in zijn inleiding tot het vraaggesprek met Obeid. “De Iraniërs en de Syriërs hebben hun deel gedaan en punten gescoord in het Westen (met de vrijlating van de Westerse gijzelaars) en Israel moet nu in zijn eentje (de fundamentalistisch-shi'itische beweging) Hezbollah het hoofd bieden.” Volgens Israelische veiligheidskringen is een band met het vraaggesprek met Obeid, dat twee weken geleden is afgenomen, aan Hezbollah toegespeeld waarvan Obeid een vooraanstaand lid is. Maar er kwam geen antwoord, en daarom is nu als pressiemiddel het vraaggesprek uitgezonden, aldus een Israelische zegsman, zoals Libanese ontvoerders wel video-opnamen maakten van hun gijzelaars.

Obeid vertelde zijn ondervragers, twee Israelische televisiejournalisten, dat hij goed wordt behandeld, maar dat hij geen enkel contact mag onderhouden met zijn gezin. Vervolgens onderstreepte hij dat zowel hij als Ron Arad moeten worden vrijgelaten. “Iedereen, alle gijzelaars, moeten naar hun woningen gaan”, zei hij. “In de naam van broederschap en in de naam van menselijkheid(..) doe ik een beroep op (..) de persoon die de piloot (Arad, die in feite navigator is) eraan te denken dat wij en de piloot kinderen hebben die we absoluut niet zien.”

Wie precies Arad in handen heeft is overigens onduidelijk. Volgens de Israelische pers is hij aan Hezbollah verkocht, die hem weer aan de Iraanse revolutionaire gardisten in de Beka'a-vallei zouden hebben overgedragen. Ook zijn in dit verband wel de Palestijnse terroristenleider Jibril en Syrië genoemd. Allen hebben de laatste tijd echter ontkend Arad vast te houden. Een leider van Hezbollah zei vandaag wel twee Israelische gevangenen te hebben, maar niet Arad. Wie die twee dan zijn, is onbekend. (Reuter, AFP)