Islamitische top stemt voor handhaving van sancties tegen Bagdad

DAKAR, 10 DEC. Leiders van islamitische landen hebben gisteren in de Senegalese hoofdstad Dakar Iraks invasie van Koeweit nog eens veroordeeld en steun uitgesproken voor de VN-sancties tegen Irak. Daarmee onderstreepten zij het isolement van Bagdad, dat juist fel campagne voert voor intrekking van de sancties.

Zelfs Saddam Husseins vroegere vrienden Jordanië, Jemen en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) berustten in de scherpe anti-Iraakse resolutie die werd aangenomen door de topconferentie van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO). Alleen Soedan, dat zelf overigens ook geïsoleerd staat, tekende bezwaar aan. Irak zelf boycot de bijeenkomst.

Volgens de islamitische leiders weigert “het Iraakse regime” gehoor te geven aan resoluties van de Verenigde Naties. Bovendien zou Bagdad nog steeds hoop koesteren het olierijke emiraat nog eens te kunnen annexeren.

President Abdou Diouf van Senegal, de nieuwe voorzitter van de ICO, pleitte gisteren voor grotere solidariteit onder moslims om te waarborgen dat een “schokkend incident” als de Iraakse invasie niet wordt herhaald. Evenals de emir van Koeweit prees hij God die het Westen had beïnvloed de confrontatie met Irak aan te gaan en Koeweit te bevrijden. “Hij (Saddam) wilde een islamitisch buurland en zijn bevolking elimineren maar de Almachtige God stond tegen hem op”, zei de emir.

Volgens diplomaten is de recente oorlog in het Golfgebied ook een reden van de afwezigheid van veel Arabische leiders - onder wie niet alleen de koning van Saoedi-Arabië, de Hoeder van de heiligste plaatsen van de islam, maar ook de presidenten van Syrië, Egypte en Tunesië - die geen zin zouden hebben gehad om Saddams voormalige bondgenoot Yasser Arafat tegen het lijf te lopen. Ook Arabische gedelegeerden zeiden Arafat uit de weg te gaan.

Abdou Diouf toonde zich in een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde “erg gekwetst” door de slechte Arabische opkomst. “We hebben de Arabieren altijd meer gerespecteerd dan zij ons”, zei hij. “De zesde Islamitische top is daarvan een illustratie.” (Reuter, AP)