Ggodferdomme

De Californische zon is vermoeiend aan de ogen. Wandelend door San Francisco passeer ik een winkel, waar de BMW onder de zonnebrillen, Ray Ban, in de aanbieding is.

Aan de toonbank staat een dikke koopman in jogging pak boven de uitgestalde modellen. Ik vraag of ik er een paar mag proberen. De man beweegt met tegenzin. Zijn Engels heeft een vet Middenoosters accent, waar de onverschilligheid vanaf druipt.

Ik doe mijn best om van de aanbieding te profiteren, maar de meeste brillen zijn veel te groot. Geen van de modellen staat me en dat zeg ik tegen de dikke achter de toonbank.

Hij zegt dat ik deze eens moet proberen, en deze, met leer om de pootjes. Nee, zeg ik, sorry, maar die vind ik lelijk.

Hij gaat door met het tevoorschijn halen van steeds raardere brillen, tot de toonbank helemaal vol ligt. Hij verwart service met opdringerigheid, en daarom zeg ik dat het verder prachtige brillen zijn, maar dat ik geloof dat ze me niet zullen staan.

De man kijkt me aan, hij is een beetje kwaad op me geworden.

Tsja, zegt hij, als die brillen goed zijn, zit er maar één ding op, je kop eraf hakken.

Oh, dus mijn hoofd heeft niet het goede model voor jouw Ray Bans, bedoel je dat, vraag ik.

De verkoper heeft blijkbaar nog nooit iemand gezien, die liever een goed zittende zonnebril heeft, dan dat hij voor gek loopt met een heuse Ray Ban. Hij maakt een smakkend geluid en vraagt, waar kom jij vandaan? Nederland.

Oh, zegt hij langzaam, ik had het kunnen weten, uit Holland. Geen wonder dat ze je niet staan. A guy with a ggodferdomme face.

Waarna ik me omdraai en op mijn gemak de winkel uitloop zonder om te kijken.

Later wordt de belediging een soort geuzennaam. Hij suggereert een kankerend buitenstaanderschap; hondsbrutale, eigenwijze nuchterheid. Het bevalt me wel, dat mijn bleke kop dat zegt.

Hier in Californië, the land of looks, met hard bodies in bikini, waar de gezichten een cholesterolarme uitdrukking hebben, en de goedgelovigheid middeleeuwse vormen aanneemt, daar heb ik graag een gezicht, dat met een hartgrondig godverdomme afstand schept. Ik ben trots op mijn ggodferdomme face.

    • Dirk van Weelden