"FNV moet band met PvdA verbreken'

DEN HAAG, 10 DEC. De FNV moet “definitief afscheid nemen van een speciale relatie” met de Partij van de Arbeid. Dit zei de voorzitter van de Dienstenbond FNV, L. de Waal, vanochtend op het congres van die bond.

“De meerderheid van de werkende bevolking in Nederland heeft nooit op de PvdA gestemd en doet dat zeker tegenwoordig niet meer”, aldus De Waal. “Die relatie heeft zichzelf opgeheven en alleen nostalgie brengt geen vernieuwde relatie voort.”

FNV en PvdA zijn volgens de voorzitter van snel groeiende Dienstenbond “diepgaand gescheiden”, doordat de PvdA “doet alsof iedereen in de samenleving essentiële steun van de verzorgingsstaat zou kunnen ontberen”. De Waal pleit ervoor voortaan ook de andere partijen “wat meer onder vuur” te nemen, want “het is toch te gek” dat in de discussie over de WAO- en ziektewetmaatregelen “het CDA zowat buiten de discussie bleef”.

Er bestaan voor de vakbeweging geen "natuurlijke bondgenoten' meer in de politiek. Volgens De Waal is het “een gevaarlijke tendens waar we onmiddellijk op moeten reageren” dat in de afgelopen maanden de FNV in de ogen van “het grote publiek” aan politieke invloed heeft ingeboet. Ook een blijvende beslissende invloed van de vakbonden op de Nederlandse arbeidsverhoudingen is volgens hem niet langer vanzelfsprekend. “Er is tè veel veranderd.”

De Waal hield een pleidooi voor de Stichting van de Arbeid en de SER “als instrumenten van vakbondsbeleid”. “Het overleg lijkt daar vaak tijdverspilling, maar brengt ons toch vaak voordelen op de langere termijn.”

Volgend voorjaar organiseert de FNV een discussie over de relatie tussen politiek en vakbeweging. De Waal is de eerste bondsvoorzitter die zich zo duidelijk uitspreekt over het doorsnijden van de traditionele banden met de sociaaldemocratie. Zijn collega R. Vreeman, voorzitter van de Vervoersbond FNV, heeft zich als kandidaat voor het PvdA-voorzitterschap juist uitgesproken voor het herstellen van de relatie tussen FNV en PvdA.