Fabriek AEG-Olympia gaat dicht

BONN, 10 DEC. Eind volgend jaar gaat de AEG-Olympia-fabriek (schrijfmachines en andere kantoor-apparatuur) in het Noordduitse Wilhelmshaven dicht. De directie van AEG, dat sinds 1985 eigendom is van Daimler-Benz, heeft daartoe gisteren besloten.

Bij Olympia, een dochter in het AEG-concern, werken in totaal circa 2.500 mensen.

Een demonstratie van een kleine 2.000 Olympia-werknemers voor het hoofdkantoor van AEG in Frankfurt-Main kon gisteren aan de bevestiging van een al langer bestaand sluitingsplan niets veranderen. AEG en Daimler-Benz hebben enige tijd vergeefs gezocht naar kopers voor de Olympia-fabriek, of delen ervan. Zij zijn trouwens nog steeds bereid tot verkoop.

In Duitse media is wel gespeculeerd dat onder meer het Zuidkoreaanse Samsung-concern belangstelling zou hebben voor de afdelingen service en marketing van Olympia.

Sinds 1985 is het verlies van de bekende schrijfmachine-producent opgelopen tot een totaal van 1 miljard mark. Ondanks tussentijdse saneringsmaatregelen wordt dit jaar een verlies van 150 miljoen verwacht.

De vakbeweging en het personeel hebben om een werkgelegenheidsgarantie gevraagd. Zij menen dat Daimler-Benz, de grootste Duitse onderneming, zo'n garantie zou moeten kunnen geven. De directie van AEG heeft gisteren beloofd daarover na te denken. De arbeidsmarkt is slecht in het “lege” stuk Noord-Duitsland tussen Emden en Wilhelmshaven, ten oosten van Delfzijl.