Elsevier heeft een kleine claim op bedrijf Maxwell

AMSTERDAM, 10 DEC. Het pensioenfonds van de wetenschappelijk uitgeverij Pergamon, die Elsevier onlangs voor 1,5 miljard overnam van Robert Maxwell, heeft een claim op MCC, een van de bedrijven uit het Maxwell-imperium.

Dit heeft directeur M. Boswood van Pergamon vanochtend desgevraagd bevestigd. Het gaat volgens hem om een relatief klein bedrag. “Er moet nog geld worden overgemaakt van het MCC pensioenfonds naar het nieuwe Pergamon pensioenfonds. Dit was afgesproken in de koopovereenkomst met MCC. Dat proces is begonnen, maar nog niet gereed. We zoeken nog opheldering om te zien of er een probleem bestaat of niet,” aldus Boswood.

Goed ingewijde bronnen menen dat de vordering op MCC in de orde van grootte van 1 miljoen pond is. Er zat op het moment van aankoop teveel geld in het Pergamon Pensioenfonds. Deze overfunding zou worden verdeeld tussen Maxwell en Elsevier.

Een eventuele tegenvaller zal niet ten laste komen van de winst- en verlies rekening van Elsevier.

De pensioenfondsen van MCC en de Mirror Groep hebben honderden miljoenen geleend aan Maxwells privé-bedrijven op onderpand van aandelen, die ook elders als zekerheid zijn gegeven.