Elftal op non-actief na rel over discriminatie

AMSTERDAM, 10 DEC. Het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub FC Amstelland heeft het eerste elftal voor de rest van de competitie op non-actief gezet. Het bestuur nam dit besluit gisteravond naar aanleiding van ongeregeldheden zaterdag in het duel tegen VVA-Spartaan. In oktober had FC Amstelland al het tweede elftal uit de competitie gehaald.

Twee Surinaamse spelers van Amstelland raakten zaterdag slaags met toeschouwers van de tegenstander. Volgens voorzitter Bijster maakten mensen uit het publiek voordurend racistische opmerkingen en escaleerde de situatie. Maar vice-voorzitter E. Braaksma van VVA-Spartaan zegt dat de rel volledig op een misverstand berust. Een supporter zou "keepertje' hebben geroepen maar dat zou door spelers van FC Amstelland als "negertje' zijn verstaan. Een van de spelers gaf een toeschouwer een klap. Een tweede schoot te hulp toen meer toeschouwers zich met het incident bemoeiden.

Volgens Bijster is het aantal racistische opmerkingen bij de wedstrijden sinds het eerste incident op 12 oktober verdriedubbeld. Op die bewuste dag mishandelden spelers van het tweede elftal de club-scheidsrechter en enkele spelers van Buitenveldert 4. Tien spelers van Amstelland werden door de bond voor vijf jaar geschorst. De club royeerde het gehele elftal.

Volgens Olaf Stomp, voorlichter van het Landelijk Bureau Racisme Bestrijding, is het terugtrekken van een team in dit soort gevallen geen oplossing. “Het zou zelfs tot een sneeuwbaleffect kunnen leiden”, meent Stomp, “Als toeschouwers weten dat hun provocaties deze gevolgen kunnen hebben.”

KNVB-voorlichter Ger Stolk vindt de vrees van Stomp ongegrond. “Er worden wekelijks 30.000 wedstrijden gespeeld. In deze maatschappij is het dan utopisch om te veronderstellen dat nooit iets gebeurd”, vindt Stolk. “Voetbal heeft juist een voortrekkersrol bij de integratie van minderheden. Als je ziet hoeveel verschillende nationaliteiten soms op zaterdagochtend in een elftal samen spelen. Maar natuurlijk is iedere discriminatie er één te veel. We instrueren scheidsrechters daarom veel nauwgezetter dan voorheen. In de randstad zijn helaas niet altijd voldoende gediplomeerde scheidsrechters om ook wedstrijden van de laagste elftallen te fluiten.”