Driekwart Roemenen voor nieuwe grondwet

BOEKAREST, 10 DEC. Omstreeks driekwart van de Roemenen heeft zich tijdens het referendum van afgelopen zondag uitgesproken voor de nieuwe grondwet, die het land moet omvormen in een meerpartijenstaat met een markteconomie. Dat blijkt uit voorlopige stembusuitslagen, gebaseerd op de resultaten uit 34 van de 42 Roemeense kiesgewesten.

Volgens cijfers van het kiesbureau stemden iets meer dan tien miljoen van de 16 miljoen kiesgerechtigde Roemenen (67 procent). Uit de uitslagen blijkt ook dat de Hongaarse minderheid (2 miljoen) de grondwet in meerderheid afkeurt, omdat de nieuwe grondwet het Roemeens tot officiële taal maakt.

Goedkeuring van het referendum maakt de weg vrij voor nieuwe verkiezingen, die waarschijnlijk in het voorjaar worden gehouden. De VS hebben de status van Roemenië als meest begunstigde handelsnatie afhankelijk gemaakt van dergelijke verkiezingen, onder meer omdat er twijfel bestaat aan de gang van zaken rondom de eerste post-communistische verkiezingen in Roemenië in mei 1990.

Acht voormalige communisten en agenten van de geheime politie zijn door een Roemeense rechtbank veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen wegens hun aandeel in de schietpartij tijdens de anti-communistische opstand in Timisoara, waarmee de revolutie in december 1989 begon. Daarbij vielen omstreeks 100 doden. (AFP, AP)