Brokking ziet "vriendendienst' Selinger als verraad; 'Ik begrijp best dat dit op het menselijke vlak voor Brokking allemaal ontzettend moeilijk is'

ROTTERDAM-WOERDEN, 10 DEC. Arie Selinger heeft vanochtend vanuit Japan verklaard dat hij de reactie van volleybalbondscoach Harrie Brokking op zijn benoeming tot diens assistent “kinderachtig” vindt. Brokking is het niet eens met het besluit van het bestuur van de Nederlandse Volleybal Bond om de Amerikaan tijdelijk in de technische staf terug te halen. Hij vindt het een paniekreactie van NeVoBo en spelers.

Selinger, bondscoach van 1986 tot 1989, begrijpt de opwinding bij zijn vroegere assistent niet. “Ik wil graag helpen. Het maakt mij niet uit in welke functie. Assistent-bondscoach vind ik prima.” Selinger toonde zich bereid om, bij een eventueel vertrek van Brokking, in de voorbereiding op de Olympische Spelen van volgend jaar in Barcelona desnoods hoofdcoach te worden. “Maar ik hoop echt dat Harrie zich bedenkt.”

Brokking is in ieder geval vanmmiddag met het nationale mannenteam naar Spanje vertrokken voor een internationaal toernooi. Dat wil echter niet zeggen dat de Amsterdammer zijn contract dat tot en met de Olympische Spelen loopt zal uitdienen. Brokking wilde gisteren na de bekendmaking van het nieuws nog niet in een emotionele bui zijn functie ter beschikking stellen. Dat zou, besefte hij ook, financiële gevolgen kunnen hebben. Hij kondigde aan de kwestie in handen van zijn adviseurs te geven. Het zal wel op een juridisch steekspel uitdraaien. Brokking zei vanochtend nog zijn tijd te zullen nemen. “Dat heeft iedereen tot nu toe gedaan.”

Brokking heeft niet echt serieus overwogen om niet mee naar Spanje te gaan. “Ik ben toch nog gewoon hoofdcoach?” Hij vond het dan ook vreemd dat bondsvoorzitter Bert Funk hem gisteren bij vertrek uit het NeVoBo-bureau in Woerden vroeg wat hij een dag later zou gaan doen aangaande de trainingstrip. “Een rare vraag”, meende Brokking. Hij verwacht in Sevilla geen problemen met de spelers. “De meeste jongens die meegaan hebben mij juist verschrikkelijk hard nodig.” Vier oudere internationals - Benne, Boudrie, Teffer en Zwerver - reizen niet mee.

De hoofdpersoon in deze klucht, Brokking, lachte gistermiddag bij binnenkomst in de vergaderzaal van het bondsbureau nog geforceerd toen hij merkte dat hij als enige van de vier personen achter de tafel geen naambordje voor zijn neus had. “Er is zeker niet op mij gerekend.” Het gezicht van de bondscoach stond echter strak op het moment dat Hans Rump, voorzitter van de KENT (Kommissie Eredivisie en Nationale Teams), de terugkeer van Selinger aankondigde. “Het is niet nieuw voor me”, reageerde Brokking cynisch en met trillende stem. “Ik heb het zelf een uur geleden gehoord.”

Toch kan het besluit van de NeVoBo ook weer geen al te grote verrassing voor Brokking zijn geweest. De bondsdelegatie onder leiding van voorzitter Bert Funk heeft in vier gesprekken met hem in de afgelopen weken haar wens om Selinger terug te halen heel duidelijk kenbaar gemaakt. Brokking stelde steeds daar niets voor voelde. Hij had gedacht met de aanstelling van ex-Jong Oranje-coach Joop Alberda als extra assistent de gerezen problemen te kunnen oplossen. “Zeker als dat al twee weken geleden was gebeurd.” Brokking maakte duidelijk dat de beslissing over Selinger buiten hem om is genomen en dat hij daar kwaad en verbolgen over was. “De mening van anderen is blijkbaar belangrijker dan die van de bondscoach.” Hij noemde de betrokken mensen “te dom” of “niet eerlijk”. “Beide is niet leuk om te concluderen.”

“Ik ben het ook weleens niet eens met genomen beslissingen”, sprak bondspraeses Funk twee plaatsen verder aan tafel. “Maar ik denk dat volwassen mensen altijd afspraken met elkaar kunnen maken.” De voorzitter zei nogmaals nadrukkelijk te willen stellen dat “Brokking hoofdcoach is en blijft”. Funk begrijpt echter ook wel dat 'assistent' Selinger in ieder geval door de buitenwereld als eerste man zal worden aangezien. “Ik zal gewoon een stap moeten terugdoen”, besefte Brokking al eerder. Het is duidelijk dat het bestuur van de NeVoBo zich openlijk op glad ijs zou hebben begeven als Selinger tot supervisor of hoofdcoach zou zijn benoemd. Daar valt nu, met de officiële titel van assistent voor de Amerikaan, over te twisten. Brokkings adviseurs zullen naar de mazen in het net moeten zoeken.

De weigering van Brokking om in de zaal met zijn oude baas Selinger te gaan samenwerken, komt voort uit het feit dat hij niet wenst mee te doen aan “de verheerlijking” van de in Japan verblijvende coach. “Anders blijf ik mijn hele leven aan die naam verbonden.” Hij zei het geen goede zaak dat het Nederlandse volleybal van één man, Arie Selinger, afhankelijk lijkt te zijn. “Hoe moet dat dan na de Olympische Spelen? Als er dan met een ander op de bank maar één set wordt verloren, zal er waarschijnlijk meteen weer om Selinger worden geroepen.” Ron Zwerver, die samen met de andere spelers de mededelingen van het bestuur en Brokking achter in de zaal in Woerden aanhoorde, vindt dat als de beste coach ter wereld - in zijn ogen Selinger - beschikbaar is daar ook gebruik van moet worden gemaakt. Volgens de topaanvaller kan Selinger het team de extra stimulans bieden die nodig blijkt te zijn. “En hoe Arie dan gaat heten interesseert me niet.” Zwerver noemt de door Brokking naar voren geschoven Alberda “een goede gozer”. “Maar bij Selinger praat je over top-top, begrijp je.”

Zwerver zei tijdens de finale van de World League in Milaan in juli voor het eerst te zijn geschrokken van de tekortkomingen van de technische staf. “Welke? Dan ben ik wel een half uur bezig. Heeft geen zin.” Selinger geeft hem, zo maakte hij duidelijk, in ieder geval “een goed gevoel”. “Ik begrijp best”, vervolgde Zwerver. “dat dit op het menselijke vlak voor Brokking allemaal ontzettend moeilijk is. Maar ik offer me ook al vijf jaar voor het team op. Dat verwacht ik van de anderen ook.”

Hoewel de spelers niet openlijk over een onwerkbare situatie met Brokking spraken, is die natuurlijk wel ontstaan. De onderlinge sfeer is verpest. Een deel van de spelersgroep én, zo bleek vanochtend, Arie Selinger zijn teleurgesteld over de starre houding van Brokking. En Brokking is op zijn beurt teleurgesteld in bestuur, de betreffende spelers én Arie Selinger waarmee hij zei goed bevriend te zijn geweest. “Hij heeft een baan geaccepteerd zonder dat mij te overleggen. Dat valt me tegen, ja.” Volgens Zwerver heeft Brokking het verzoek van de spelersgroep, anderhalve maand geleden al, om contact op te nemen niet ingewilligd. “Daardoor had hij de controle over de groep gehouden”, aldus de invloedrijke speler. “Ik geef hem de kans dat alsnog te doen.” Brokking zei wel te hebben geaarzeld om Selinger te bellen. Hij vond bij nader inzien echter dat de Amerikaan, als zijn toekomstig assistent, juist contact met hem had moeten zoeken. “Maar nu”, gaf Brokking later in de overvolle keuken van het bondsbureau toe, “is dat nog het enige dat ik kan doen.” Ook Selinger zei vanochtend te overwegen Brokking te bellen.

Een goed gesprek tussen de twee lijkt de laatste kans op een herstel van de verhoudingen. Er is enige spoed geboden omdat de technische staf de handelwijze voor de maanden tot en met Olympische Spelen moet gaan bepalen. Indien Brokking afhaakt moet tevens worden besloten wie het team zal aanvoeren totdat Selinger zich in de Bankrashal zal melden. Hij is voor het eerst op 15 maart beschikken, zal dan een paar weken blijven om uiteindelijk begin mei definitief naar Nederland te komen. Selinger beschouwt dat als een vriendendienst.

    • Hans Klippus