ABN Amro betrokken bij lening 1,82 mld aan Iran

ROTTERDAM, 10 DEC. ABN Amro en andere niet nader genoemde grote Nederlandse banken zijn betrokken bij een lening van 1,82 miljard dollar (3,22 miljard gulden) die Europese banken verstrekken aan Iran. Volgens een woordvoerder van ABN Amro dat als leider van het Nederlandse bankconsortium optreedt nemen de Nederlandse banken voor “in ieder geval minder dan een kwart” deel aan de lening.

De Nederlandse Credietverzekerings Maatschappij (NCM) dekt volgens ABN Amro de risico's van de Iraanse lening af. In juli dit jaar heeft de NCM de voorwaarden voor kredieten aan Iran voor het laatst aangepast. Voor middellange kredieten (looptijd meer dan 12 maanden) zoals deze moet de Iraanse overheid garant staan. Als de Iraniërs met hun betalingen in gebreke blijven, krijgen de Nederlandse banken niet meer dan 50 miljoen gulden van de NCM terug, aldus een woordvoerster.

ABN Amro zegt het grootste deel van de lening ondergebracht te hebben bij andere Nederlandse banken. “Onze exposure is vrij gering”, aldus woordvoerder drs. H. Wolf. Hij wil niet zeggen welke andere Nederlandse banken deel uitmaken van het consortium.

Volgens Wolf bewegen de Nederlandse banken zich met de lening “op de frontlinie” bij het verstrekken van de leningen aan Iran. Iran zoekt sedert het einde van de oorlog met Irak, in 1988, naarstig naar nieuw kapitaal. Tot nu toe zonder veel succes, maar sedert de vrijlating van Amerikaanse en Britse gijzelaars in Libanon hebben de Iraniërs meer succes op de internationale kapitaalmarkt.

De Iraanse olieminister Gholamreza Agazadeh maakte dit weekeinde bekend dat een groep banken in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië bereid is 1,82 miljard dollar te lenen aan Iran. Van dat bedrag zou 1,25 miljard gulden worden gebruikt om het reusachtige petrochemische complex bij Bandar Iman in het zuiden van Iran te voltooien.

De Iraniërs hebben toegezegd na voltooiing van het project de kredieten “binnen zes maanden” terug te betalen door vier miljoen ton vloeibaar gas en 3,1 miljoen ton chemische produkten versneld op de markt te brengen.