Wereldvloot koopvaardijschepen groter dan ooit

De wereldkoopvaardijvloot is groter dan ooit, zo blijkt uit de door Lloyd's List gepubliceerde tonnagegegevens.

Eind juni bedroeg de totale tonnage 436 miljoen bruto ton, 12,4 miljoen ton meer dan een jaar ervoor. De grootste tonnage (ruim 12 procent van de wereldvloot) werd gemeten bij schepen die onder Liberiaanse vlag varen, namelijk 52,4 miljoen ton.

De op één na grootste tonnage, 44,9 miljoen ton (10,3 procent van de wereldvloot), vaart onder Panamese vlag. Op de gedeelde derde plaats staan Japan en de Sovjet-Unie met elk 26,4 miljoen ton.

Onder Nederlandse vlag vaart momenteel ruim 2,8 miljoen ton, op de ranglijst is dat ongeveer de 27ste plaats.

Volgens Lloyd's List is meer dan 65 procent van alle schepen tien of meer jaren oud. Ruim 15 procent is twintig jaar of ouder. Het aantal schepen van meer dan 100.000 ton is opnieuw toegenomen. Van deze kolossen varen er nu 498 over de wereldzeëen tegen 479 vorig jaar en 455 in 1989. Van de wereldkoopvaardijvloot bestaat bijna een derde uit olietankers.

Ook de Decca-plotter deed zijn intrede, een grote papierrol waarop de gevaren koers werd uitgezet. Als de vaart succesvol was, wil de visser het liefst de volgende maandag weer exact dezelfde route volgen. Die deccarol nam men - als kostbaar familiegeheim - in het weekeind mee van boord en borg hem thuis veilig op. Tegenwoordig staat de hele vaarroute op diskette. Aan boord is een geautomatiseerde trackplotter, een navigatie-instrument dat op kleurenbeeldscherm zeekaarten kan weergeven. Via het toetsenbord kan precies de gewenste koers worden ingebracht en op het scherm valt dan het verschil tussen de gewenste koers en de actuele koers te zien. De programmering van de trackplotter behoort nog steeds tot de best bewaarde bedrijfsgeheimen.