Voorzitter Crespo spreekt afgrijzen uit

MAASTRICHT, 8 DEC. De voorzitter van het Europees parlement, Enrique Baron Crespo, had vanochtend geen goed woord over voor het verdrag voor de Europese Politieke Unie.

In een toespraak tot de regeringsleiders en president Mitterrand sprak hij sprak over "gesjacher' en "politieke zelfmoord'. Crespo ziet met afgrijzen een "Europese Unie' op zich afkomen zonder samenhang, zonder rechtspersoonlijkheid, met een wilde variëteit aan instellingen en "absurd ingewikkelde' procedures. Een laf mengsel van intergouvernementele afspraken en nieuwe federale bevoegdheden. Zo betekent het nieuwe recht van "codecisie' volgens hem “het recht om mede te beslissen. Voor de meeste deelnemers aan de Conferentie staat medebeslissing gelijk met het recht van verwerping. Deze mensen doen er wellicht goed aan eens een woordenboek te raadplegen.” Op de vraag van journalisten hoe de politici om de ronde tafel op zijn scherpe woorden hadden gereageerd, glimlachte Crespo wat verlegen. Er was stilte geweest. Maar wel een stilte “met respect”.