Turkije zal Koerden Irak beschermen

ANKARA, 9 DEC. Turkije zal de Iraakse Koerden beschermen als de Iraakse president Saddam Hussein een nieuw offensief tegen hen lanceert. Dat heeft de nieuwe Turkse premier, Süleyman Demirel, gisteren aangekondigd. “In de toekomst kan Turkije geen toeschouwer blijven bij geweld in Irak. Als het dat zou doen, zou het zijn eigen binnenlandse evenwicht niet kunnen handhaven”, zei Demirel in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir.

“We moeten tegen Irak zeggen: "Kijk eens vriend, je krijgt met ons te maken als je opnieuw je toevlucht zoekt tot geweld' ”, zei Demirel. “Het is Turkijes nieuwe politiek niet onverschillig te blijven ten opzichte van de veiligheid van de Koerdische samenleving in Irak.”

Na de onderdrukking door Saddams troepen van de Koerdische opstand in maart hebben geallieerde eenheden honderdduizenden vluchtelingen eerst vanuit Noord-Irak en later vanaf Turks grondgebied bescherming geboden. Sinds oktober zijn alleen nog geallieerde luchteenheden voor dat doel op Turkse bases aanwezig.

In totaal 200.000 Koerden zijn de afgelopen twee maanden weer uit hun woningen gevlucht wegens aanhoudende, zij het kleinschalige beschietingen door Iraakse regeringstroepen op hun woonplaatsen. Een grootscheeps offensief wordt op dit moment echter niet verwacht.

Demirel noemde de Turks-Koerdische Arbeiderpartij Koerdistan (PKK), die in het zuiden van het land een guerrilla-oorlog tegen de Turkse autoriteiten voert, echter “een andere zaak”. “Turkije heeft de Koerdische realiteit geaccepteerd”, zei hij. Maar “dit is geen obstakel voor de bescherming van Turkijes territoriale integriteit.” (Reuter, AP)