Telstar kruipt uit de donkere kelder

Telstar trok het vorige voetbalseizoen in de eerste divisie in vier thuiswedstrijden niet meer dan 500 toeschouwers en kwam op een gemiddeld bezoekersaantal van welgeteld 1.612 uit.

Gistermiddag zaten en stonden er ineens liefst tienduizend mensen bij de streekderby Telstar-Haarlem (3-0). De tribunes puilden uit in stadion Schoonenberg in IJmuiden en sinds 1973 was het er niet meer zo vol geweest.

Telstar en Haarlem staan voor aanvang van de 21ste competitieronde respectievelijk tweede en vierde en het kan ineens niet op in Kennemerland. Files rondom het stadion, extra kassa's open en een uitpuilend sponsorhome. En dat terwijl Telstar al jaren ten dode leek opgeschreven en zich in de donkere kelder van het betaald voetbal ophield. “Ik kan mijn ogen niet geloven”, zegt een fervent aanhanger van Telstar terwijl hij voor de wedstrijd tegen Haarlem de massa de tribunes ziet beklimmen. “Ik vergeet nooit de wedstrijd tegen Cambuur van afgelopen seizoen. Ik kwam een half uurtje voor de aftrap bij het stadion aan en zag niemand. Ik dacht echt dat ik me in het programma had vergist. Was helaas niet het geval. Bleek er gewoon geen interesse te zijn. Vijfhonderd toeschouwers, stond er 's maandags in de krant. Ja dag. Ik heb ze niet gezien. En die wedstrijd, verschrikkelijk, nul-nul. Een nachtmerrie.”

De man beleeft nu een hele mooie droom. Zijn club is momenteel ruimschoots de meest scorende club uit het betaalde voetbal met 56 doelpunten in 21 wedstrijden. Met handige spelers als Hoop, Oostrom, Regtop en De Roode in de gelederen is Telstar tot een soepel lopende aanvalsmachine geworden. Sinds een week is daar ook nog de van SVV Dordrecht geleende middenvelder Liefden bijgekomen. “Net zoals met Hoop en De Roode een half jaar geleden hebben de andere clubs met Liefden gewoon weer zitten slapen”, vindt trainer Niels Overweg van Telstar. De lange ex-international zegt zich geen zorgen te maken over de interesse die er plotseling van grotere clubs voor zijn spelers is ontstaan. Hij heeft de eventuele vervangers al op het oog.

De stadions van Haarlem en Telstar liggen op nog geen tien kilometer van elkaar. Twee clubs op zo'n klein gebied is wel erg veel van het goede. Serieuze plannen voor een fusie zijn er echter nooit geweest. Voorzitter Chris van der Zwan van Telstar acht een poging daartoe ook kansloos. Persoonlijk zou hij best de mogelijkheden om tot 'een FC Kennemerland' te komen willen onderzoeken. En dan liever nu, met beide clubs hoog in het klassement, in plaats van op een moment dat Haarlem en Telstar ergens onderaan bungelen.

Haarlem lijkt een fusie harder nodig te hebben dan Telstar. De club die met uitzondering van drie seizoenen van 1970 tot 1990 in de eredivisie speelde trok zelfs in zijn glorietijd geen volle tribunes en ondanks de verrassend hoge klassering op de ranglijst ligt het gemiddeld aantal toeschouwers momenteel onder de 2000. “Een Haarlemmer kijkt gewoon zakelijker tegen van alles en nog wat aan”, zei André van Eerden, bestuurslid commerciële zaken van Haarlem afgelopen zaterdag in het Haarlems Dagblad. “In een kleinere stad als Velsen is het allemaal net even anders. Daar loopt het carnaval ook beter dan in Haarlem.”

Telstar komt met de 10.000 bezoekers van gisteren ruimschoots op een gemiddelde van boven de 4000. De club had 1500 toeschouwers per duel begroot. In IJmuiden stijgt bovendien door de successen de sponsorinbreng, inmiddels al met 110.000 gulden. “Vitesse is ons voorbeeld”, zegt voorzitter Van der Zwan. De Arnhemse club wist zich van doodgewone eerste-divisionist op te werken tot subtopper in de eredivisie die in het seizoen 1990-'91 zelfs Europees voetbal speelde. Van der Zwan: “Als wij rondom de vierde, vijfde plaats in de eredivisie zouden spelen trekken we zeker zo'n 8000 toeschouwers gemiddeld. En dat is genoeg.”

    • Hans Klippus