Overleg Suriname uitgesteld

DEN HAAG, 9 DEC. De Surinaamse minister Gilds (defensie) wil uitstel van het overleg met zijn Nederlandse collega Ter Beek. Gilds heeft het te druk met de begrotingsbehandeling in het Surinaamse parlement. De ontmoeting wordt verschoven naar januari.

Ter Beek en Gilds zouden over enkele dagen bespreken hoe Nederland kan meewerken aan de herstructurering van het Surinaamse leger. Den Haag heeft haast met nieuwe afspraken, omdat naast een herstel van de ontwikkelingsrelatie de Surinaamse democratie verstevigd moet worden en de rechtsstaat ondersteund.

Drie weken geleden werd op Bonaire besloten dat Nederland behalve een bijstandsmissie voor juridische en ambtelijke aanpassingen ook een militaire missie naar Paramaribo zou sturen, die onderdak vindt op de Nederlandse ambassade. In een interview met deze krant zei minister Gilds dat hij behoefte had aan adviezen op het gebied van wetgeving en opleiding. Suriname wil het leger van 3400 mannen en vrouwen verkleinen tot ongeveer de helft.

De Surinaamse regering zou graag zien dat Nederland financieel bijdraagt aan een sociaal plan voor de militairen die moeten vertrekken. Minister Ter Beek nam in tegenstelling tot zijn Surinaamse collega niet deel aan het overleg op Bonaire. Over het uitstel van de ontmoeting met Gilds zegt een woordvoerder van Defensie dat Ter Beek “tevreden” is dat het overleg over de taak en activiteiten van de Nederlandse missie “op korte termijn kan worden gehouden”.