Nieuwe feiten O-Timor

JAKARTA, 9 DEC. De Australische ambassadeur in Indonesië heeft het afgelopen weekeinde in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, gezegd dat bij de schietpartij die daar vorige maand plaatshad, veel meer doden zijn gevallen dan de 19 waaraan het Indonesische leger vasthoudt.

Ambassadeur Philip Flood was vorig week enkele dagen op bezoek in deze voormalige Portugese kolonie. Bij die gelegenheid sprak hij onder meer met gouverneur Carrascalao, bisschop Belo en drie ooggetuigen waarvan hij de identiteit niet wilde onthullen. Uit die gesprekken heeft Flood opgemaakt dat er “ten minste honderd” doden zijn gevallen toen het leger op 12 november bij het kerkhof Santa Cruz het vuur opende op demonstranten.

Hij herhaalde een eerdere verklaring van de regering in Canberra dat er “geen aanwijzingen zijn voor een opzettelijke of berekenende actie” van de Indonesische autoriteiten. “Volgens onze informatie was het bloedbad een gevolg van ondisciplinair gedrag van bepaalde groepen binnen de strijdkrachten en mijn bevindingen ter plaatse bevestigen dat”, aldus Flood.

De boycot van Indonesische lijnvliegtuigen die vorige week werd afgekondigd door Australische vakbonden is dit weekeinde nog niet ingegaan. Vluchten van de Indonesische maatschappijen Garuda en Merpati ondervonden gisteren na landing in Sydney en het Noordaustralische Darwin geen hinder. De gezagvoerder van de Merpati-vlucht op Darwin meldde wel dat zowel passagiers als bagage werden onderworpen aan een ongewoon nauwkeurig onderzoek.

De Australische Trade Labor Council riep aangesloten bonden vorige week op om lijnvluchten uit Indonesië te boycotten uit protest tegen de schietpartij in Dili. Naar verluidt zouden de bonden in de deelstaten Victoria, West-Australië en het Noordelijke Territorium hebben ingestemd met de actie. Australische vakorganisaties hebben afgelopen maand een aantal tegen Jakarta gerichte protestacties gevoerd, onder meer een blokkade van de Indonesische ambassade in Canberra.

    • Dirk Vlasblom