Nieuw kleutertijdschrift over de helden uit Sesamstraat; Van Bert, Ernie en Dikkie Dik

Goed nieuws voor degenen die niet genoeg hebben aan het dagelijkse kwartiertje Sesamstraat: uitgeverij De Geïllustreerde Pers heeft de helden uit het populaire kleuterprogramma vereeuwigd in een gelijknamig tijdschrift, waarvan het eerste nummer vorige week is verschenen. Een tweede nummer komt eind januari uit.

In beide gevallen gaat het om testuitgaven, aldus M. Pleysier, hoofdredactrice van het nieuwe tijdschrift. Op basis van de verkoopcijfers zal worden besloten of het blad, dat in een oplage van 25.000 is uitgebracht, maandelijks zal verschijnen.

De rechten voor het tijdschrift - eigendom van de Amerikaanse Children's Television Workshop (CTW), die in Amerika zowel het programma als het blad maakt - kwamen vrij toen een andere uitgeverij de produktie financieel niet rondkreeg, aldus Pleysier. Om welke uitgeverij het gaat wil zij niet zeggen. Het blad verscheen al enkele malen eerder in Nederland, maar bleek om diverse redenen niet levensvatbaar.

Van de 84 landen waar Sesamstraat wordt uitgezonden, kennen alleen de VS, Duitsland, Engeland en Portugal een Sesamstraat-tijdschrift. Zowel in het programma als in het tijdschrift verschillen de figuren van land tot land. Zo treden de door CTW gecreëerde personages Bert en Ernie, Grover en Koekiemonster overal op, maar zijn Pino, Ieniemienie en Tommie alleen in Nederland en België bekend. De helft van het programma wordt overgenomen uit de VS, alleen de stemmen worden ingesproken. De rest wordt in overleg met CTW in Nederland geproduceerd.

Het is de bedoeling dat het tijdschrift wordt gemaakt in nauwe samenwerking met de NOS, die het tv-programma uitzendt. Pleysier heeft de schrijvers van het programma bereid gevonden aan het blad mee te werken. Zij is van mening dat er naast de dagelijkse uitzending van Sesamstraat zeker behoefte bestaat aan een blad: “Het programma is voor een kleuter behoorlijk vluchtig en een kind houdt juist van herhaling. Dat vindt het leuk om na het tv-programma ook nog een verhaaltje over Sesamstraat voorgelezen te krijgen.” Om het tijdschrift Bobo, dat door dezelfde redactie wordt gemaakt, niet in de wielen te rijden wordt Sesamstraat alleen via de losse verkoop verspreid.

Het eerste nummer van Sesamstraat (thema: sneeuw en ijs) bevat onder meer een verhaal over Ieniemienie, een "boven-je-bed-plaat', een spel en korte verhalen over Grover, Bert en Ernie en Dikkie Dik. Voorlezen is geboden, want hoewel het blad zich richt op kinderen van 4 tot 6 jaar, bevat dit eerste nummer geen enkele pagina zonder tekst. Het educatieve aspect van het programma, met items over letters, cijfers, zintuigen etc., ontbreekt vrijwel geheel in het tijdschrift, dat vooralsnog de speelse uitstraling van het programma mist. En wat te denken van de suggestie: “Als je met een hoop sneeuw een kale schildpad maakt, kun je hem met verf er heel echt uit laten zien”?

Aart Staartjes - meneer Aart in het programma - vindt het blad nog “te Amerikaans”, met te weinig Nederlandse Sesamstraat-figuren. Hij zegt “een beetje overvallen” te zijn door het tijdschrift. “We hadden gedacht dat er eerst een nulnummer zou komen, zodat we het eens op ons gemak konden bekijken. Maar opeens lag het blad in de kiosk.”

Van nauwe samenwerking met de NOS is het nog niet gekomen, geeft hoofdredactrice Pleysier toe. “Als het een echt maandblad wordt willen we gaan overleggen en de inhoud meer afstemmen op het programma.”

    • Friederike de Raat