Missen kansen door Ajax tot kunst verheven

AMSTERDAM, 9 DEC. Ajax verliest tegenwoordig ook al thuiswedstrijden. De verklaring voor de 2-0 nederlaag tegen Vitesse in de Meer was simpel. De Amsterdammers hebben het missen van kansen tot kunst verheven. Tegen de extreem defensieve Arnhemmers speelde Ajax voldoende mogelijkheden uit. Bergkamp en Winter schoten de ballen in riante positie bijkans het stadion uit, Pettersson legde de ballen perfect neer voor medespelers maar vergat zelf te scoren.

Vitesse stelde daar twee scherpe en effectieve counters tegenover, waaruit Laamers en Loeffen scoorden. Bij één daarvan, de laatste, ging Ajax-doelman Stanley Menzo weer eens in de fout. Uiteraard wees het publiek Louis van Gaal als schuldige aan. Dat was overdreven. De opstelling van de technisch directeur was logisch, het voetbal van Ajax was goed. “Ik ben zeer teleurgesteld in het resultaat”, zei de opvolger van Leo Beenhakker. “Desondanks heb ik genoten van het élan en de bezieling van de spelers. Ik kan niemand iets verwijten. Hooguit dan dat er niet is gescoord.”

Dat Vitesse wel doelpunten maakte was eigenlijk een wonder. Met een extra verdediger (Straal) voor een aanvaller (Cocu) liep de ploeg van trainer Jacobs voornamelijk achteruit. Dat gebeurde overigens wel goed georganiseerd en met overleg. Vitesse blijft een ploeg van verzorgd voetbal, zij het dat dit in De Meer voornamelijk op eigen helft werd uitgevoerd. Onder aanvoering van de man met het meeste overzicht, John van den Brom, volgens de geruchten in de belangstelling bij, uitgerekend, Ajax.

Ajax was gewaarschuwd voor dit soort tegenstanders. Vandaar dat de ploeg niet van de start vol voor de aanval koos. Toch kwamen al snel mogelijkheden. “Vitesse voerde zijn verdedigende strategie perfect uit”, vond Van Gaal. “Toch kregen wij kansen. Dat pleit voor de ploeg. Aan de andere kant hebben we weinig weggeven. Vitesse is er misschien twee keer uitgekomen. Dat betekende dan wel meteen twee doelpunten.”

Louis van Gaal had opnieuw gekozen voor De Boer als centrale verdediger en Kreek als linksback. Vink zat op de bank. Alflen nam de positie links op het middenveld van Wouters over. Dit ging ten koste van Groenendijk. In de aanval keerde John van 't Schip terug. Hij had sinds Erfurt "thuis', op 6 november in Düsseldorf, niet meer in het eerste gespeeld. Verminderde motivatie en een spierblessure in de rug deden hem naar het tweede terugvallen. Tegen Vitesse speelde de ex-international niet uitmuntend, maar wel geinspireerd. Waarschijnlijk blijft hij voorlopig gewoon op rechts staan. Van Gaal vindt dat Van 't Schip met name in thuiswedstrijden goed te gebruiken is. “Ik heb niet gezegd dat ik nooit meer op rechts wil spelen”, zei de voormalig aanvoerder van Ajax.

Ajax leed zijn eerste thuisnederlaag sinds augustus 1989. Toen was Sparta te sterk. In de negen voorgaande wedstrijden op eigen veld van dit seizoen hadden de Amsterdammers nog geen punt afgegeven. De balans van Louis van Gaal als verantwoordelijke man in De Meer wordt daardoor zorgwekkend. Uit elf competitieduels haalde hij twaalf punten. Daar staan vier gewonnen Europese ontmoetingen tegenover. Dat biedt enig houvast voor het duel met het Spaanse Osasuna, komende woensdag in Düsseldorf. Het is de laatste keer dat Ajax een thuiswedstrijd in de Duitse stad speelt. In de kwartfinale, indien de ploeg de volgende ronde bereikt natuurlijk, mag de ploeg weer in vertrouwde omgeving, het Olympisch Stadion, voetballen. De straf van de UEFA - één jaar uitsluiting van Europees voetbal en daarna drie thuiswedstrijden op tenminste 100 kilometer van Amsterdam - zit er dan op.