Ministers ICO blijven bij "zionisme is racisme'

DAKAR, 9 DEC. De ministers van buitenlandse zaken van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) hebben zich gisteren gekeerd tegen een Amerikaanse campagne voor intrekking van een VN-resolutie die zionisme als racisme veroordeelt. Het besluit, op initiatief van Syrië, ging vooraf aan de vier-jaarlijkse top van regeringsleiders van de 45 ICO-leden, die vandaag in de Senegalese hoofdstad Dakar werd geopend.

De uitspraak over zionisme, volgens een PLO-afgevaardigde zonder enig voorbehoud gedaan, wordt gezien als een uitdaging van de Verenigde Staten die vorige week meldden over voldoende stemmen in de Algemene Vergadering te beschikken om de 16 jaar oude resolutie ingetrokken te krijgen. Washington ijvert voor intrekking van de omstreden resolutie als aanmoediging aan Israel mee te werken aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Voor intrekking is een eenvoudige meerderheid nodig in de 166 leden tellende Assemblée.

De ICO-ministers van buitenlandse zaken drukten gisteren “hun diepe bezorgdheid” uit over de Amerikaanse campagne, die “door de agressors te belonen” juist de huidige vredesinspanningen in gevaar zou brengen. Zij deden een beroep op “alle staten die vredelievend zijn en die mensenrechten onderschrijven en alle vormen van rassendiscriminatie verwerpen” om dergelijke pogingen te verijdelen.

Egypte, Washingtons belangrijkste bondgenoot in dit forum, maakte milde bezwaren tegen de uitspraak. Kairo slaagde er in eerste instantie wèl in een voorstel van de PLO en Iran te blokkeren om de Sovjet-Unie en het Westen te kritiseren wegens het vergemakkelijken van de emigrantenstroom naar Israel.

De top zelf wordt overigens slecht bezocht. Verscheidene Arabische leiders, onder wie koning Fahd van Saoedi-Arabië, de Marokkaanse koning Hassan II en naar het zich laat aanzien ook de Libische kolonel Gaddafi blijven weg. Irak boycot de bijeenkomst wegens de anti-Bagdad-geest die er zou heersen. (Reuter, AP)