Michels: Engeland ideale tegenstander voor Oranje

NEW YORK, 9 DEC. Rinus Michels is tevreden over het resultaat van de loting voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in 1994. Het Nederlands elftal werd gisteren in New York ingedeeld in groep 2 van de Europese zône, samen met Engeland, Polen, Noorwegen, Turkije en San Marino. De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi in de Verenigde Staten.

De bondscoach vindt het een resultaat waar hij bij zijn opvolger mee kan aankomen. “Ik had al voor de loting Engeland als ideale tegenstander gezien. Je weet wat je hebt aan die Engelsen. Hun spel is bekend, zij voetballen gezond.”

Michels gaat ervan uit dat met Engeland Polen de belangrijkste tegenstander zal zijn. “Noorwegen is een voetbalnatie in opkomst, een land dat je duidelijk niet mag onderschatten. In dat soort wedstrijden kan ieder van de als kanshebber beschouwde ploegen punten verspelen. Turkije is voor ons een onbekende grootheid. Moeilijk misschien in de uitwedstrijd, maar toch geen ploeg die over tien duels als kandidaat mag worden gezien voor een kwalificatieplaats. San Marino is natuurlijk niets anders dan folklore. Dat soort voetballanden speelt alleen maar een rol in het doelgemiddelde van de anderen. Nederlanders weten vermoedelijk beter dan wie ook, hoe zwaar dat kan wegen”, zei hij doelend op de 12-1 overwinning van Spanje op Malta in 1983 , waardoor Nederland zich niet plaatste voor de EK eindronden in Frankrijk.

De Engelse bondscoach Graham Taylor was iets minder positief dan zijn Nederlandse collega. “Wij zien met Turkije en Polen dezelfde ploegen terug als in de net voltooide Europese kwalificatie. Je kunt nooit zeggen dat er in twee jaar niets verandert, wij zullen opnieuw uit die wedstrijden winst moeten halen, want voor mijn gevoel zijn de ontmoetingen met Holland de sleutelduels uit de groep. Dit keer praten wij echter over twee plaatsen die te verdienen zijn en dat is een heel andere situatie dan voor het Europese kampioenschap.”

Hoewel Michels na juni volgend jaar niet meer in functie is zal hij zich nog wel bezig houden met het programma van de kwalificatiewedstrijden. Hij wil afwachten hoe de Italianen en de Spanjaarden hun wedstrijdschema inrichten. De FIFA heeft de mogelijkheid gecreëerd dat er ook wedstrijden voor het begin van het Europese toernooi in Zweden worden vastgesteld, maar volgens Michels heeft de KNVB daarvoor geen belangstelling. Het zou dan namelijk gaan om interlandwedstrijden in maart en april, uitgerekend de periode waarin de beslissingen in de nationale competities vallen en in een enkel geval Europese belangen een rol spelen.

Michels voelt er dan ook het meeste voor vroeg in het najaar van 1992 te beginen. In een betrekkelijk korte tijd kunnen dan veel wedstrijden worden afgewerkt. Dat zou ten koste gaan van oefenduels van Oranje, maar Michels realiseert zich dat “spelers zich toch alleen maar echt geven in bindende wedstrijden.”

De FIFA heeft vastgesteld dat voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK '94 alleen nog zitplaatsen in de stadions bezet mogen worden. Volgens sectie-voorzitter Van Rooijen is dat geen hinderlijk probleem voor de KNVB. Hij gaat ervan uit dat de kwalificatiewedstrijden in Rotterdam worden gespeeld. Daar zijn 7000 staanplaatsen die veranderd moeten worden of onverkocht zullen blijven.

Van Rooijen: “Misschien dat wij voor de thuiswedstrijd tegen San Marino de provincie ingaan, maar ik heb absoluut geen idee of je dan niet in de problemen komt met de voorwaarde dat er alleen maar zitplaatsen verkocht mogen worden.”

De KNVB-delegatie in New York zei geen onoverkomelijk probleem te zien in het supportersgedrag bij de komende kwalificatiewedstrijden, ook niet voor de ontmoeting met Engeland.

De loting leverde weinig problemen op. Op een enkel geval na. Sepp Blatter, de FIFA-secretaris, die de zaak vast in de hand had, verklaarde vooraf: “Landen als Saoedi-Arabië en Irak mogen niet in één groep komen.” Dat gebeurde echter toch. De Irakezen werden naar China overgeheveld. Het was één van de weinige momenten dat de politiek nadrukkelijk aanwezig was. Wel ontbrak de afvaardiging van Libië, omdat de Amerikanen die de toegang had geweigerd, wegens Lockerbie en natuurlijk met het oog op de Midden-Oostenconferentie.

De Amerikanen hebben nog dertig maanden de tijd om de zaken voor de eindronden rond te krijgen. De acht of twaalf stadions zullen worden gevonden en aangepast. De loting in het Paramount-theater van Madison Square Garden heeft echter ook duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten “soccer” nog niet serieus nemen. Een WK-toernooi is niet alleen een sportief, maar natuurlijk ook een zakelijk evenement. Wat de sponsors betreft, acht wereldnamen, zijn de inkomsten verzekerd. Maar die geldschieters willen hun reclameboodschap gebracht zien. Daarvoor is televisie nodig en daarin zullen, wat het voetbal betreft, de Amerikanen niet voorop lopen.

Met de Europese omroeporganisatie EBU is overeengekomen dat zij het signaal zal verzorgen en dat de organisatoren in de Verenigde Staten moeten proberen hun toernooi in eigen land te verkopen.