Mensensmokkel op Schiphol via schoonmakers

AMSTERDAM, 9 DEC. Medewerkers van schoonmaakbedrijven op Schiphol hebben in de afgelopen twee jaar 53 buitenlanders Nederland binnengesmokkeld. Het betreft personen die onder toezicht stonden van de marechaussee.

Het gaat om een groep Nigeriaanse, Ghanese en Kaapverdische mannen en vrouwen, die zich op Schiphol meldden met het verhaal dat ze werk hadden in Nederland. Hun werk- en verblijfsvergunningen zouden door hun werkgever worden geregeld. Na afgifte van hun paspoort aan de marechaussee moesten ze "achter de douane' wachten, in de lounge van de transithal. Vermoedelijk werden ze daar afgehaald door de schoonmakers, die hen in werkkleding en met valse toegangspasjes de luchthaven uitsmokkelden.

De politie kwam de zaak op het spoor toen twee maanden geleden twee Amsterdamse schoonmakers werden gearresteerd op verdenking van verkrachting van een 17-jarig Kaapverdisch meisje. Het meisje werd in haveloze toestand het Amsterdam Medisch Centrum binnengebracht. Ze zei in een schoonmaakhok op Schiphol te zijn verkracht door dezelfde mensen die haar het land binnensmokkelden. Er loopt ook een onderzoek naar aanleiding van de verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving van een Nigeriaanse vrouw.

De Haarlemse hoofdofficier van justitie mr. L. de Beaufort uitte vanmorgen via zijn woordvoerder scherpe kritiek op het functioneren van de marechaussee op Schiphol: “Dit is een buitengewoon trieste zaak. Je vraagt je af hoe het in godsnaam mogelijk is dat het nu pas bleek.” De Beaufort zette vraagtekens bij de “wel erg administratieve afhandeling door de marechaussee”.

De marechaussee geeft in afwachting van het onderzoek van de Dienst Luchtvaart van de rijkspolitie geen commentaar. De 53 paspoorten zijn volgens een woordvoerder afgegeven aan de ambassades van de betreffende landen, terwijl de bezitters van de paspoorten zijn opgegeven bij de vreemdelingendienst en de CRI.

Volgens een woordvoerder van de rijkspolitie heeft de marechaussee in de afgelopen twee jaar nooit contact gezocht over de verdwenen buitenlanders. Hij noemde de verhouding tussen de Dienst Luchtvaart en de marechaussee "niet optimaal'. Volgens een ministerieel plan zal de beveiliging van Schiphol vanaf 1 januari 1993 aan de marechaussee worden overgedragen. Eind oktober liet de top van de rijkspolitie in een brief aan de ministers Hirsch Ballin en Dales weten het niet wenselijk te achten dat politietaken op Schiphol in de toekomst worden uitgevoerd door "een krijgsmachtonderdeel'. De marechaussee zou door zijn militaire structuur en gebrek aan politiële expertise niet zijn toegerust voor die taak.