Maand december geen inspiratie voor effectenhandel

AMSTERDAM, 9 DEC. De decemberrust is definitief neergestreken op de Amsterdamse effectenbeurs. Onder de hoofdfondsen konden alleen Fokker, Elsevier en Unilever zich enigzins onderscheiden op een vriendelijk gestemd Beursplein.

AMSTERDAM “Ik zie geen enkele reden voor beleggers om vandaag actief te worden”, zei Hans de Jonge van Barclays de Zoete Wedd vanmorgen. Bij gebrek aan inspiratie bleven de omzetten vandaag inderdaad zeer beperkt. In de voor de beurs toch altijd al rustige maand december zou de voornaamste activiteit van de particuliere belegger moeten komen. De grote institutionele beleggers sluiten dezer dagen de boeken voor de rest van het jaar en maken alvast de balans op.

Voor enige sturing van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs keken handelaren en hoeklieden als gebruikelijk bij gebrek aan inspiratie naar de buitenlandse beurzen. Het herstel op Wall Street afgelopen vrijdag na een aanvankelijk groter verlies werkte positief door, maar de lagere opening op de Londense beurs elimineerde dat gunstige effect bijna geheel. Daarnaast werd de stemming op de beurs enigzins gedrukt door de zwakke obligatiemarkt. Door de spanningen rondom de vanmorgen gestarte EG-top in Maastricht en het vrijdag bekend gemaakte inflatiecijfer van 4,8 procent in november openden de Nederlandse staatsobligaties een dubbeltje lager. De EOE-index noteerde om 13.00 uur 0,44 punt hoger op 272,93 punten.

Het belangrijkste beursnieuws kwam vandaag uit Duitsland. Het Duitse technische conglomeraat GEA zal waarschijnlijk een bod uitbrengen van circa 95 gulden per aandeel op alle uitstaande aandelen van Grasso's koninklijke machinefabrieken. Het doorgaan van de overname is afhankelijk van een intern onderzoek bij Grasso. De handel in Grasso ligt sinds vorige week donderdag stil. De beurs schortte op verzoek van de directie van Grasso de handel in aandelen Grasso op omdat de leiding van het bedrijf vermoedt dat er met voorkennis werd gehandeld. De laatst opgemaakte koers van Grasso was 79,50 gulden.

Naast Grasso is vanmorgen ook de beursnotering van de aandelen VHS Onroerend Goed opgeschort. Tot woensdagmorgen 10.00 uur mag er in verband met een te verwachten bericht niet in aandelen VHS gehandeld worden.

LONDEN Na een lagere opening trokken de aandelenkoersen in Londen vanmorgen wat aan. Veel beursfondsen gingen vandaag ex-dividend. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 18,3 punten lager sloot op 2.388 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,3 punten hoger.

FRANKFURT De handel in Frankfurt bleef vandaag erg beperkt en zonder richting. Beleggers zullen, zo verwachten de Duitse handelaren, de laatste weken van het jaar nauwelijks meer actief zijn. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 4,76 punten hoger sloot op 1.558,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,63 punten hoger.

TOKIO De omzet op de Japanse effectenbeurs bereikte vandaag een dieptepunt: niet eerder werd er dit jaar zo weinig gehandeld. De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 92,18 punten lager op 22.352,88 punten.