Libië belooft proces verdachten aanslag Lockerbie

TRIPOLI- DAKAR, 9 DEC. Libië zal twee staatsburgers berechten die er door de Amerikaanse en Britse justitiële autoriteiten van worden verdacht een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am in december 1988 boven Lockerbie te hebben opgeblazen. Dat heeft de Libische minister van buitenlandse zaken Beshari gisteren aangekondigd in Dakar, waar hij de topontmoeting van de Islamitische Conferentie Organisatie bijwoont. Libië, dat enige regeringsbemoeienis met de aanslag ontkent, ijvert daarnaast voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de affaire.

De rechter-commissaris die door de Libische leider kolonel Gaddafi is aangewezen om de zaak tegen de twee Libiërs te onderzoeken, zei later dat ze de doodstraf kunnen krijgen als ze door een Libische rechtbank schuldig worden bevonden. De verdachten staan op het ogenblik onder huisarrest, en worden ondervraagd. Vorige week had de rechter-commissaris nog laten weten dat er bitter weinig bewijsmateriaal tegen hen is.

Hoewel het Libische standpunt ten aanzien van de behandeling van de twee verdachten geleidelijk verschuift, blijven alle Libische woordvoerders erop hameren dat ze niet worden uitgeleverd. Dat laatste echter eisen Washington en Londen. Een Britse regeringswoordvoerster verwierp gisteren onmiddellijk de nieuwe Libische bekendmakingen als “volledig onaanvaardbaar”, en herhaalde het verzoek om uitlevering. Ze wees erop dat de Libische autoriteiten alles moeten onthullen wat ze weten over de aanslag en schadevergoeding moeten betalen. “We hebben tot dusverre geen bevredigend antwoord gekregen”, zei ze.

Volgens de Libische ambassadeur in de Benelux heeft minister Beshari de Nederlandse regering als EG-voorzitter gevraagd voor Libië op te komen en zijn verzoek om een internationaal onderzoek te steunen. De ambassadeur zei dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zo'n onderzoek zou kunnen verrichten. (Reuter, AP)