In weekeinde zeven mensen door misdrijven om het leven gekomen

ROTTERDAM, 9 DEC. Bij verscheidene misdrijven zijn de afgelopen dagen zeven mensen om het leven gekomen.

In Enschede is zondagochtend de 21-jarige Erik Lassche uit die plaats overleden aan de gevolgen van een steekwond in de hartstreek die een 27-jarige inwoner van Rotterdam hem anderhalf uur eerder met een mes had toegebracht.

De Enschedeër maakte deel uit van een groep die op straat ruzie kreeg met een groep van zeven, waarvan vijf Rotterdammers, FC-Twente speler Robin Schmidt (25) en diens vriendin deel uitmaakten. De Rotterdammers waren, evenals tientallen stadgenoten, zaterdagavond naar Enschede gekomen met het oog op de voetbalwedstrijd FC Twente-Feijenoord.

Nadat de Rotterdammer Lassche had gestoken, liepen hij en de rest van de groep weg zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De Enschedeër overleed zo'n twee uur later in het ziekenhuis. Kort daarop heeft de politie de groep van zeven, die in de woning van de FC-Twentespeler verbleef, aangehouden wegens openlijke geweldpleging, de dood ten gevolge hebbende.

De FC-Twente-voetballer R. Schmidt en L. Stevens, de voormalige reserve-doelman van Sparta, zijn aanvankelijk in verband met de dodelijke steekpartij aangehouden maar zondagavond weer op vrije voeten gesteld. Stevens heeft de dader van de steekpartij vervoerd en stopte met de auto om het steekwapen te laten weggooien. “Of hij wordt vervolgd moet Justitie bepalen”, aldus de politiewoordvoerder. De rol van Schmidt is volgens de politie “aanvechtbaar” al zal er strafrechtelijk waarschijnlijk niet tegen hem worden opgetreden. Het bestuur van FC Twente zal de positie van Schmidt vanavond op een bestuursvergadering bespreken, zegt secretaris J. Kasper. In Groningen vond de politie na een alarm van buurtbewoners vrijdag de stoffelijke overschotten van een 29-jarige man en diens 23-jarige vrouw in hun flatwoning aan de Planetenlaan in Groningen. Zij lagen gekleed naast elkaar op bed. Op verscheidene plaatsen op de lichamen werden geweldssporen aangetroffen, zodat de politie van een misdrijf uitgaat. In de berm langs de Loerbeekseweg in Kilder is zaterdag het stoffelijk overschot gevonden van een 39-jarige inwoner uit Arnhem. Het Recherche Bijstands Team Gelderland gaat ervan uit dat de man is vermoord. Ook in Heinenoord heeft een voorbijganger een lijk gevonden. Het gaat hier om een 36-jarige Rotterdammer van Turkse afkomst die waarschijnlijk slachtoffer is van een misdrijf. In een droge sloot aan de Plaatsluis in de gemeente Ossendrecht, vlakbij de Belgische grens, trof een voorbijganger zaterdagmiddag een plastic zak aan met daarin het stoffelijk overschot van een jonge vrouw. Zij was geheel ontkleed. Over de identiteit tast de rijkspolitie nog in het duister. In zijn woning in Sneek heeft de politie zaterdag een 42-jarige man gevonden die door messteken om het leven is gebracht. Ook over het motief van deze moord heeft de politie nog geen enkele aanwijzing.