Gratieverzoek voor tot twaalf jaar cel veroordeelde man

LEEUWARDEN, 9 DEC. Bij staatssecretaris Kosto (justitie) is een gratieverzoek ingediend voor D. van Leeuwerden (47), die in 1985 werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens moord op een 72-jarige vrouw.

Het gratieverzoek is afkomstig van prof.dr. H.J. Houthoff, oud-hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Amsterdam, prof.dr. C.J. van Boxtel, hoogleraar klinische farmacologie aan dezelfde universiteit, dr. P. Stevens, de internist van Brouwers, twee advocaten van Van Leeuwerden, mr. R.M. Berendsen en mr. G. Spong, en programmamaakster T. de Nooy. Zij vragen Kosto om Van Leeuwerden, die in januari 1994 vrijkomt, voortijdig vrij te laten op medisch-sociale gronden en hem “zo spoedig mogelijk gratie te verlenen”. De man, die altijd heeft ontkend, lijdt aan ernstige depressiviteit.

Volgens het hof had hij mevrouw D.C.M. Brouwers-van Wylick om het leven gebracht door haar medicijnen en alcohol toe te dienen. Omdat hij kort daarvoor met haar was getrouwd, kon hij aanspraak maken op de erfenis van de gefortuneerde vrouw. Volgens de indieners van het gratieverzoek kan er van acute alcoholvergiftiging geen sprake zijn, omdat de aangetroffen concentraties alcohol en medicijnen “overeenkomstig het verwachtingspatroon waren, gezien de leefwijze en medicatie van de patiënte”.

De vrouw is, volgens haar internist en de twee hoogleraren, aan een acute hartstilstand overleden, waarschijnlijk veroorzaakt door de Ziekte van Conn (onder meer bijniergezwellen en hoge bloeddruk), waardoor ze volgens prof. Van Boxtel “met een tijdbom rondliep die elk moment kon afgaan”.