Gordimer wil actie van VN voor Rushdie

STOCKHOLM, 9 DEC. De Zuidafrikaanse schrijfster en Nobelprijswinnaar Nadine Gordimer heeft zaterdag aangedrongen op actie tegen de terdoodveroordeling van schrijver Salman Rushdie. Volgens Gordimer is Rushdie slachtoffer van religieus terrorisme en moet het geval aan de Verenigde Naties worden voorgelegd. Gordimer, zelf lid van het ANC, neemt morgen de prijs in ontvangst voor haar werk waarin ze apartheid aan de kaak stelt.

In haar toespraak vergeleek ze de dreiging tegen Rushdie, die al drie jaar ondergedoken zit, met de vervolging om niet-politieke redenen van schrijvers als D.H. Lawrence en Gustave Flaubert. Rushdie's boek De Duivelsverzen noemde zij "een vernieuwend onderzoek naar een van de meest intense ervaringen van ons tijdperk: de individuele persoonlijkheid in de overgang tussen twee culturen die in een post-koloniale wereld worden samengebracht'. De terdoodveroordeling, of "fatwah', die Irans geestelijk leider Khomeiny in 1989 uitsprak, noemde zijn "een moordzuchtig dictaat' en "een misdrijf tegen de mensheid'. (AP, Reuters)