Duits GEA-concern neemt Grasso waarschijnlijk over

ROTTERDAM, 9 DEC. Grasso's Koninklijke Machinefabrieken en het Duitse GEA-concern willen verregaand samenwerken. Het Duitse technische conglomeraat zal waarschijnlijk een bod uitbrengen van circa 95 gulden per aandeel op alle uitstaande aandelen van Grasso

Grasso maakte vanmorgen bekend dat het doorgaan van de overneming afhankelijk van een intern onderzoek bij het bedrijf. Het bod van naar waarschijnlijk 95 gulden brengt de totale waarde van de transactie op circa 48 miljoen gulden. Voordat de beurshandel in Grasso vorige week donderdag werd gestopt kwam op de beurs een laatste koers van 79,50 gulden tot stand. De handel in aandelen Grasso wordt morgen hervat.

Volgens Grasso hebben zowel raad van commissarissen als raad van bestuur volledige steun aan de transactie toegezegd.

GEA is aan een aantal Duitse beurzen genoteerd en is op diverse tecnische terreinen actief. De onderneming heeft 7.800 werknemers en verwacht dit jaar een omzet van meer dan 1,6 miljard D-mark. GEA omvat drie divisies: warmte- en energietechniek, lucht- en koudetechniek en voedingsmiddelen- en procestechniek.

Grasso verkeert al enige tijd in problemen. In augustus werd een verlies van 3,8 miljoen gulden over het eerste halfjaar bekendgemaakt. Bovendien voorzag het concern ook voor de tweede jaarhelft een aanzienlijk verlies. Thans zegt Grasso in 1991 bij een onveranderde omzet van 356 miljoen een bedrijfsverlies van circa 6 miljoen gulden te verwachten. Daarnaast houdt het bedrijf rekening met “aanzienlijke” maar niet nader gespecificeerde voorzieningen voor reorganisaties om de winstgevendheid te herstellen.

Een woordvoerder van Grasso wilde nog weinig kwijt over de personele gevolgen. In Nederland, waar ruim 800 mensen werken, zullen deze vermoedelijk meevallen. “Er zullen minimaal 25 arbeidsplaatsen verdwijnen. Een maximum kan ik niet noemen”, aldus de woordvoerder, die evenmin iets naders kon meedelen over de kosten die met de afvloeiing van personeel gepaard zullen gaan.

Koeltechniek-concern Grasso kampt al enige tijd tegenvallende marktontwikkelingen, terwijl bij een Spaanse dochter reorganisaties nodig bleken. Pogingen de verlieslijdende dochter die zich met vriesconcentratie-activiteiten bezig houdt te verkopen liepen bovendien op niets uit. Onder meer VMF Stork haakte, na enkele maanden van onderhandelen, af als koper van die activiteiten.