Delft vergroot medische sector met overneming

DELFT, 9 DEC. Delft Instruments breidt zijn activiteiten op medisch gebied uit. Het bedrijf maakte vanochtend bekend overeenstemming te hebben bereikt over overneming van Bosch Medizinelektronik in Berlijn.

Effectuering van de transactie, voorzien in april 1992, brengt het belang van de defensiesector van Delft Instruments terug tot tien procent, aldus bestuursvoorzitter ir. R.V. Kingma. De Delftse fabrikant van optische en elektronische apparatuur boekt dan de rest van zijn omzet in industrieel-wetenschappelijke elektronica en medische technologie.

Verboden levering van militair materieel aan Irak leidde dit jaar tot een Amerikaanse boycot van Delft Instruments, hetgeen vermoedelijk tot een verlies van 34 miljoen gulden leidt. Het bedrijf streeft nu naar versterking van zijn werkzaamheden buiten de defensiesector.

Volgens Kingma is het de bedoeling in het medische segement door acquisities te groeien. Na overneming van het Bosch-bedrijf komt 230 miljoen van de 400 miljoen gulden omzet van Delft Instruments uit medische apparatuur. De defensie-activiteiten zullen in afgeslankte vorm wel in het concern blijven, zo verzekerde Kingma.

Bij Bosch Medizinelektronik, onderdeel van het Duitse elektronicaconcern Robert Bosch, realiseren honderd medewerkers een omzet van 50 miljoen gulden. Robert Bosch richt zich met de divisie Mobile Kommunikation, waarbij de medische afdeling uit Berlijn behoorde, voortaan alleen op de communicatie.

Kingma wil niet zeggen wat de overneming kost. Hij zegt "enkele miljoenen guldens' aan goodwill te hebben betaald. Volgens hem is het bedrijf winstgevend en kan het bijdragen aan een programma van kostenbesparing, dat ervoor moet zorgen dat Delft Instruments uit de verliezen komt. “Ik houd vol dat wij volgend jaar weer zwarte cijfers kunnen laten zien”, aldus Kingma.

Volgens Delft Instruments vullen de eigen activiteiten en die van Bosch elkaar goed aan op het gebied van medische elektronica. Delft concentreert zich op instellingen, Bosch verkoopt de produkten direct aan de artsen. Door de overneming krijgt Delft een marktaandeel in Duitsland van twintig procent. In Nederland had het concern al zestig procent van deze markt in handen.

Volgens Kingma moet zijn bedrijf zich concentreren op kleine deelmarkten. “De hele medische wereld is alleen met een omzet van ongeveer tien miljard gulden te bedienen. Zelfs Philips is hiervoor te klein”, aldus de bestuursvoorzitter.

Delft Instruments heeft grote schade geleden door de divisie die zich bezig houdt met de optische en elektronische apparatuur voor defensie-doeleinden. De Verenigde Staten legden Amerikaanse afnemers in februari een handelsverbod op voor zowel defensie- als civiele produkten van Delft, omdat apparatuur van het bedrijf was gevonden in Irak en Jordanië. Daarin waren onderdelen verwerkt die volgens de Amerikaanse autoriteiten zonder de vereiste toestemming waren uitgevoerd door de Belgische dochter van Delft Instruments. Kingma: “Wij hebben tegen de betrokken werknemers disciplinaire maatregelen genomen die variëren van een reprimande tot ontslag.”