Curator PanAm eist 4,5 mld van Delta

De curator van de vorig week gefailleerde Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am eist meer dan 2,5 miljard dollar (4,5 miljard gulden) van zijn Amerikaanse vliegmaatschappij Delta Airlines.

In de schadeclaim, die vrijdag is ingediend bij de faillissementsrechter in New York, wordt Delta beschuldigd van vertrouwensbreuk en ongeoorloofde benadeling van Pan Am en diens schuldeisers gedurende de onderhandelingen die het afgelopen najaar over de overneming van Pan Am door Delta werden gevoerd.

De eis tot schadevergoeding volgt twee dagen nadat Pan Am al zijn activiteiten staakte. De nekslag voor PanAm kwam toen Delta weigerde om 25 miljoen dollar te steken in een afgeslankt Pan Am. Eerder dit jaar nam Delta een groot aantal activa van Pan Am over, waaronder de transatlantische routes. Tevens nam Delta een belang van 45 procent in het restant van de sinds januari in surséance van betaling verkerende Pan Am. In het kader van dit akkoord zou Delta 140 miljoen dollar aan Pan Am betalen, waarvan 115 miljoen dollar is voldaan. Delta weigerde de resterende 25 miljoen dollar te verstrekken, omdat de verliezen van Pan Am groter waren dan verwacht. Pan Am leed in het derde kwartaal ruim 150 miljoen dollar verlies, tegen ruim 29 miljoen dollar verlies in de overeenkomstige periode van vorig jaar.