"BMW neemt Rolls Royce wellicht over'

LONDEN, 9 DEC. De Britse Vickers-groep overweegt zijn dochterbedrijf Rolls Royce Motors, fabrikant van uiterst luxueuze automobielen, te verkopen aan de Duitse autofabrikant BMW. Dat hebben Britse kranten gisteren bericht.

Een woordvoerder van Vickers deed de berichten af als “pure speculatie”. Volgens hem betreft het slechts geruchten uit de financiële wereld van Londen. Daarop geeft het concern nooit commentaar. BMW ontkende de potentiële koper te zijn van de luxe-wagen-producent.

Volgens The Sunday Times denkt Vickers erover een deel of mogelijk de gehele eigendom van Rolls Royce over te dragen. Rolls Royce is de grootste en beroemdste dochtermaatschappij van de groep. Analisten schatten de waarde ervan op 250 miljoen tot 350 miljoen pond (825 miljoen à 1150 miljoen gulden).

De krant meent dat Vickers hierover gesprekken heeft gevoerd met BMW. Ook het Italiaanse Fiat zou geïnteresseerd zijn. Het Japanse Toyota en het Amerikaanse General Motors worden evenmin uitgesloten.

Volgens het Britse dagblad The Observer wil Vickers met de verkoop van Rolls Royce een eind maken aan de aanhoudende waardevermindering van de groep, die het gevolg is van de sterke terugval in de verkopen van de allerduurste automobielen. De krant verwacht dat de verkoop in het eerste kwartaal van volgend jaar rond is.

De Vickers-groep rapporteerde dit jaar een tussentijds bruto verlies van 4,3 miljoen pond (ruim 14 miljoen gulden), vooral door gedaalde verkopen van zijn paradepaarden Rolls Royce en Bentley. Het aantal verkochte auto's zou dit jaar, als gevolg van de recessie, slechts op de helft van het niveau liggen dat vorig jaar nog werd bereikt.

Vickers heeft eerder al eens laten weten dat het bereid is Rolls Royce “tegen de juiste prijs” te verkopen. Biedingen zullen daarbij worden afgewogen tegen de verwachte waarde die Rolls Royce op langere termijn voor Vickers heeft. Het bedrijvenconglomeraat gaat ervan uit dat de autofabrikant op termijn weer winstgevend produceert. (Reuter)