Bij Twente zien ze Vonk als de ideale trainer voor PSV

ENSCHEDE, 9 DEC. FC Twente-Feyenoord (1-2) maakte in veel opzichten duidelijk waarom trainer Theo Vonk voorlopig nog de boot afhoudt als het bestuur hem vraagt bij te tekenen. De jonge onervaren Enschedese defensie liet zich in het begin van de wedstrijd net als tegen Vitesse en PSV overrompelen en dat bleek fnuikend voor het verdere verloop van het duel. Vonk wil vanaf volgend seizoen hogerop. Met Twente - maar dan zal er ruimte moeten zijn voor investeringen - of bij een topclub als PSV.

De ex-speler van onder andere AZ'67 en Volendam is uitgekeken op de subtop. Vonk staat in het Nederlandse voetbal aangeschreven als een talentvolle trainer. Het duel met Feyenoord, dat nu in de competitie zeven punten voorsprong heeft genomen, bewees nog eens dat het huidige FC Twente een dubbeltje is dat nooit een kwartje kan worden. Vonk: “Ik zeg altijd dat we af moeten van die middenmoot-mentaliteit. Ik mis in mijn elftal meedogenloosheid. Als het er echt op aankomt, wordt het moeilijk. Ik constateer dat FC Twente momenteel een jonge ploeg heeft, die niet kan meedraaien in de top.”

Vonk kwam in 1986 als assistent van Kees Rijvers bij FC Twente. Toen hij na een paar jaar als technisch directeur alle verantwoordelijkheid kreeg, eindigde hij met de Enschedese club drie keer op de derde plaats. Aan het einde van de competitie loopt zijn contract af. Het bestuur van FC Twente wilde vorige week voor de derde keer dit seizoen over een nieuwe verbintenis praten. Vonk kreeg zelfs een arbeidscontract voor het leven aangeboden, à la Piet de Visser (ex-Willem II).

Hij beslist rond de jaarwisseling. “Er zijn mensen die tegen mij hebben gezegd: wees nou verstandig, wacht even met tekenen”, aldus Vonk. “Een trainer heeft in feite dezelfde ambities als een voetballer: hij wil bij de beste club werken. Blijf ik bij Twente dan zal het bestuur in ieder geval een uitspraak moeten toen over het bijeen houden van dit elftal. En als het nieuwe stadion, dat aan de horizon gloort, er komt wil ik zekerheid hebben over de middelen om te kunnen investeren.”

PSV en FC Groningen zouden belangstelling hebben voor Vonk. Voorzitter Hans van den Berg spreekt over de aanwezigheid van andere krachten in het schaakspel dat hij moet spelen om Vonk te behouden. “Theo is een uiterst goede onderhandelaar. Van tijd tot tijd doet hij een tegenzet. Maar Theo is ook bezig met een stuk marktverkenning. Het kan best zijn dat we over een paar weken zeggen: we schuiven de beslissing voor ons uit. Over het behoud van de selectie hoeft hij zich geen zorgen te maken. Behalve Youri Mulder heeft elke speler nog een driejarig contract. Wat we hebben opgebouwd gaan we nu niet afbreken.”

In de viereneenhalf jaar dat hij nu bij FC Twente werkzaam is, heeft Vonk veel lof geoogst in Het Diekman-stadion. Ex-Ajacied Ronald de Boer trainde onder Spitz Kohn, Leo Beenhakker en Louis van Gaal, maar Vonk begeeft zich volgens de aanvaller op het niveau van Johan Cruijff die hij ook nog een maand meemaakte. “Vonk ziet het spelletje net zo goed. Hij is qua karakter weer te vergelijken met Van Gaal: hard en eerlijk. Maar Vonk loopt natuurlijk wat langer mee in het vak. Ik vind hem beslist geen bla bla-figuur. Hij kan je veel vertrouwen geven. Vonk is een verdediger geweest. Maar dat merk je niet in zijn benadering als trainer. Hij houdt van voetbal met drie spitsen.”

Volgens Mulder is hij daarin echter geen idealist die ten koste van elk resultaat de aanval kiest. “Hij handelt naar gelang de middelen die hij heeft. Vonk hamert altijd op een goede organisatie. De basis van het succes. Ik kan hem PSV aanraden. Want ik heb begrepen dat die club juist een behoefte heeft aan meer discipline.”

Als hij onderdak vindt bij een topclub en de mogelijkheid doet zich voor een assistent mee te nemen, zal Vonk ongetwijfeld Ronald Spelbos voordragen, zijn huidige rechterhand bij FC Twente. Beiden speelden in de jaren zeventig voor AZ'67. Spelbos, wiens contract bij FC Twente afloopt, ziet wel karakterverschillen tussen zichzelf en Vonk. “Theo is veel impulsiever. Hij kan ineens uitvaren tegen een speler. Ik heb iets meer geduld. Hij kent alle facetten van het trainersvak en bezit het vermogen honderd procent rendement uit een spelersgroep te halen. Hij blijft zichzelf en imiteert niemand. Als PSV hem wil zou ik daarvoor m'n hand in het vuur durven steken.”

Feyenoord hoefde gistermiddag tegen FC Twente in het Diekman-stadion slechts twintig minuten alle zeilen bij te zetten. Marchianno Schultz, voor het eerst in het basisteam dit seizoen, bracht de Rotterdammers al vroeg op een voorsprong. Damaschin voegde er in de negentiende minuut nog een treffer aan toe, na een fraaie actie van Gaston Taument die door de schorsing van Regi Blinker op links opereerde.

Feyenoord, dat Fräser, Heus, Kiprich en Bosz wegens blessures miste, liet zich daarna terugdrukken door FC Twente. Kort voor rust zorgde Mrkela voor 2-1. Maar in de tweede helft bleek FC Twente niet in staat voor een vervolg te zorgen. Een cordon van Feyenoord-verdedigers hield eigenlijk zonder moeite stand. Twente-trainer Theo Vonk: “Wij kunnen zo al niet meer spelen. Dat mag alleen Feyenoord.”

    • Erik Oudshoorn