Baker vreest oorlog in ex-Sovjet-Unie

WASHINGTON, 9 DEC. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren de Sovjet-Unie dood verklaard en gewaarschuwd voor het gevaar van een burgeroorlog in het gebied van de voormalige unie.

In een vraaggesprek voor de televisie luidde Baker de doodsklok over de voormalige aartsvijand van de Verenigde Staten. “De Sovjet-Unie zoals wij die hebben gekend bestaat niet langer”, aldus Baker, die overigens niet uitsloot dat er een vorm van centraal gezag zal blijven.

Zijn uitlatingen vormden de bekroning van een belangrijke koerswijziging die zich de afgelopen maand heeft voorgedaan in het Amerikaanse beleid jegens de Sovjet-Unie. Tot dan toe had Washington steeds het belang van het centrale gezag onderstreept en nauwere betrekkingen met de republieken geschuwd.

De Amerikaanse bewindsman waarschuwde dat niet duidelijk is wat er voor de oude Sovjet-Unie in de plaats zal komen. Een burgeroorlog zoals die thans in Joegoslavië woedt is volgens hem zeker niet onmogelijk. “We lopen werkelijk het risico daar een toestand te krijgen die niet afwijkt van wat we in Joegoslavië hebben gezien, maar dan met kernwapens”, aldus Baker. “Dat zou een buitengewoon gevaarlijke situatie zijn voor Europa en voor de rest van de wereld en ook voor de Verenigde Staten.”

Het komende weekeinde zal Baker naar de voormalige Sovjet-Unie reizen. Evenals bij vorige bezoeken zal hij overleg voeren met Michail Gorbatsjov, de president van de nu niet langer bestaande Sovjet-Unie en diens minister van buitenlandse zaken, Edoeard Sjevardnadze. De echte zaken zal Baker ditmaal echter vooral behandelen met de Russische leiders en tijdens bezoeken aan de twee andere leden van de nieuwe Vereniging van Onafhankelijke Staten, Wit-Rusland en Oekraïne. (Reuter, AFP)