ANC'er nieuwe leider van communisten in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 9 DEC. De Communistische Partij van Zuid-Afrika (SACP) heeft zaterdag een nieuwe secretaris-generaal gekozen als opvolger van de zieke Joe Slovo. De 49-jarige Chris Hani, de leider van de militaire vleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), werd met een meerderheid van 95 procent de nieuwe communistische voorman.

De verkiezing had plaats op het eerste openbare congres van de SACP in 40 jaar. Het ANC, een belangrijke bondgenoot van de SACP, wilde aanvankelijk Hani niet laten gaan, maar uiteindelijk zou de voorzitter van het ANC, Nelson Mandela, hebben toegestemd in het vertrek van zijn stafchef van Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie). Hani toonde zich opgetogen over zijn verkiezing. “Ik ben in de hemel. Ik zal de wensen van de partijleden dienen binnen al mijn mogelijkheden”, zei hij.

De SACP besteedde op haar congres veel tijd aan het bespreken van de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa. De partij kwam in meerderheid tot de conclusie dat het socialisme nog kansen heeft. “Wij waren geen satelliet van de Sovjet-Unie, we geloven nog steeds in het internationalisme van de werkende klasse”, aldus Harry Gwala uit Natal. De SCAP heeft een revolutie in twee etappes voor ogen: eerst de overgang naar democratie met een gemengde economie, onder leiding van het ANC en op langere termijn een communistische staat, waarin zwarte vakbonden een grote rol moeten spelen. (AP, Reuter)