Amerikaan van mei tot en met Spelen bij volleybalteam; Selinger assistent-bondscoach

ROTTERDAM, 9 DEC. De Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) heeft Arie Selinger officieel aangesteld als assistent-bondscoach van het nationale mannenteam voor de periode tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar. De 54-jarige Amerikaan heeft daarvoor toestemming gekregen van zijn Japanse werkgever Daiei Sports. Selinger is vanaf medio mei beschikbaar. Daardoor zal hij aanwezig kunnen zijn als Oranje in eigen land (van 10 tot en met 17 mei in Rotterdam) aan het pré-Olympische toernooi en aan de World League (mei, juni) meedoet. Selinger zal proberen ook voor die tijd nog een aantal malen naar Nederland te komen.

Niet bekend

Selinger keert terug op voorspraak van de oudere internationals. Zij zien in hem de man die als begeleider iets aan het team kan toevoegen. Na het Europese kampioenschap in Duitsland in september waar Oranje zich door een ontluisterende nederlaag in de halve finale tegen Sovjet-Unie niet rechtstreeks voor de Olympische Spelen wist te plaatsen waren spelers en bestuur van de NeVoBo van mening dat er over veranderingen moest worden nagedacht. Toen kwam al snel de naam van Selinger naar voren. Speler Ron Zwerver legde het eerste contact met de Amerikaan.

Selinger wordt als de geestelijke vader van het bij de volleybalploeg gehanteerde model gezien. Hij werd in 1986 bondscoach. Hij sprak ook als eerste van een gouden medaille als het uiteindelijke doel op de Olympische Spelen van 1992. De coach vertrok echter medio 1989 naar Japan. Daar tekende hij een lucratief contract tot maart '93 bij Daiei Sports in Kobe. Selinger traint en coacht er het vrouwenteam. Hij adviseerde destijds spelers en bond om Brokking als zijn opvolger aan te stellen. Selinger wordt sinds zijn vertrek naar Japan per fax door zijn zoon Avital, de spelverdeler van het nationale team, op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen bij het nationale team. Hij heeft al vanuit Japan laten weten ook de Nederlandse volleyballers die in de Italiaanse competitie uitkomen een kans te willen geven zich in het team voor de Olympische Spelen te spelen. Ook Brokking heeft, zij het aarzelend, daar onlangs mee ingestemd. Hij was lange tijd pertinent tegen de terugkeer van de "buitenlanders'.

De Nederlandse ploeg vertrekt morgenmiddag naar Spanje. Daar wordt in Sevilla aan een internationaal toernooi meegedaan. Cuba, China en gastland Spanje zijn de andere deelnemers. Het team is zwaar gehavend. Edwin Benne, Ron Boudrie, Martin Teffer en Ron Zwerver zullen wegens blessures niet met het team meereizen.

    • Hans Klippus