Woning van journalist Hofland met bijl vernield

AMSTERDAM, 7 DEC. Een 68-jarige man heeft voor de tweede keer in vier jaar tijd forse vernielingen aangebracht in de woning van de echtgenote van journalist H.J.A. Hofland.

De man brak donderdagmiddag binnen in de woning in Amsterdam Zuid en vernielde het interieur met een bijl en besprenkelde meubels met verf. De man is door de politie gearresteerd en ter observatie opgenomen in een psychiatrische kliniek. De schade aan de woning bedraagt enige tienduizenden guldens.

De man drong in 1987 reeds dezelfde woning binnen. Hij bedreigde toen de vrouw van Hofland met een mes. Tevens richtte de man met een bijl en blikken verf grote vernielingen in het huis aan. Wegens een poging tot doodslag werd de man toen tot een gevangenisstraf van acht maanden veroordeeld waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij kreeg ook een straatverbod voor de duur van twee jaar.

Een jaar later, nadat hij zijn straf had uitgezeten, werd de schrijver W.F. Hermans door dezelfde man overvallen in zijn Parijse appartement. Gewapend met een bijl en een mes bracht de overvaller Hermans en zijn vrouw flinke verwondingen toe. Nadat Hermans de man naar buiten had weten te werken begon deze met een bijl op de houten voordeur in te hakken. De gealarmeerde politie wist de man vervolgens in te rekenen.

De man zou tot zijn daden zijn gekomen, omdat Hermans en Hofland volgens hem plagiaat pleegden op een “groot opstellenboek” van zijn hand.