Vraag naar verzekeraars groeit op flauwe beurs

AMSTERDAM, 7 DEC. Beleggingsanalisten signaleren een toenemende buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse verzekeringswaarden. De kwartaalcijfers van Amev werden deze week gunstig ontvangen op de Amsterdamse beurs, waar verder deze week weinig viel te beleven.

Op een flauw gestemd Damrak was tijdens de afgelopen vijf beursdagen sprake van een dunne handel. De koersen gingen onder invloed van een lagere dollar en vrees voor een Duitse renteverhoging omlaag. Daarmee week Amsterdam niet af van de voornaamste buitenlandse beurzen.

De verslechterde stemming bleek onder meer door de sterk toegenomen belangstelling voor verkooprechten op de EOE-optiebeurs. Het waren vooral "put-opties' die deze week op winst kwamen te staan. Ruim de helft van alle verhandelde put-optieseries eindigden de week hoger. Bij alle verhandelde "call-series' was dit krap negen procent.

De EOE-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, sloot de beursdag gisteren af met een verlies van bijna één procent op 272, 49 punten.

Ook uit de Verenigde Staten kwam geen impuls. Handelaren hoopten dat de gisteren gepubliceerde werkloosheidscijfers een verdere Amerikaanse renteverlaging waarschijnlijker zouden maken. De beslissing van de Bundesbank de rente niet te verhogen, afgelopen donderdag, bracht een Amerikaanse kredietversoepeling dichterbij. Uiteindelijk bleek het werkloosheidpercentage over november onveranderd op 6,8 procent.

Het enige actief verhandelde aandeel was gisteren KLM, na het bericht in deze krant dat met British Airways overeenstemming was bereikt over een 50-50 regeling van de zeggenschap in de holding. De koers, die donderdag sloot op 37,60 gulden, schoot omhoog tot veertig gulden en sloot uiteindelijk met een winst van vijftig cent.

De cijfers van Amev afgelopen donderdag waren voor veel beleggers aanleiding om nog eens een nadere blik te werpen op de verzekeringswaarden. De Financial Times signaleerde recentelijk toenemende belangstelling bij Britse beleggers voor Nederlandse verzekeringswaarden. Beleggingsanalisten menen dat de Nederlandse verzekeraars er beter voor staan dan collega's in andere Noordwest-Europese landen.

Daar komt bij dat de Nederlandse verzekeringswaarden in verhouding nog goedkoper zijn dan andere Nederlandse fondsen. De koers-winstverhouding beweegt zich tussen zeven en acht.

Een bewijs voor de kooplust van beleggers was het gunstige koersverloop van Internationale-Nederlanden Groep (ING) nadat het bedrijf enkele weken geleden bekend maakte dat de bij haar Britse herverzekeringsdochter Victory een “lijk in de kast” te hebben gevonden, in de vorm van een kapitaaltekort. ING kondigde aan een bedrag van 600 miljoen gulden te willen pompen in Victory, dat onderdeel is van herverzekeringsdochter NRG.

Ook Aegon en Amev staan in de belangstelling. Aegon profiteert van de gunstige uitstraling van de pas verkregen notering op Wall Street. De verzekeraar werd daarvoor verhandeld op de zogenoemde over-the-counter markt. Het bedrijf heeft verder bekend gemaakt dat 500 miljoen dollar beschikbaar is voor expansie op de Amerikaanse markt voor levensverzekeringen.

    • Paul Wessels