ramsj

Dr. S.B.J. Zilverberg: De Stichtse burgeroorlog Paperback, Walburg Pers 1978, van ƒ 25,- voor ƒ 3,90. Boekhandel Van der Galie, Choorstraat, Utrecht.

Dr. Peter J. Smith: De aarde Gebonden, Elsevier 1987, van ƒ 72,50 voor ƒ 24,50. De Slegte. Patrick Moore & Iain Nicolson: Het heelal Gebonden, Elsevier 1985, van ƒ 72,50 voor ƒ 24,50. De Slegte.

Keith Temple: Pinball art Gebonden, Blossom 1991, van ƒ 54,25 voor ƒ 24,50. De Slegte.

Alain Sayag (e.a.): Art or nature; 20th century French photography Gebonden, Trefoil 1988, van ƒ 113,10 voor ƒ 39,90. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Françoise Heilbrun: Pierre Bonnard; photographs and paintings Gebonden, Aperture 1987, van ƒ 114,- voor ƒ 49,50. De Verbeelding.

John Canemaker: Winsor McCay; his life and art Gebonden, Abbeville 1987, ƒ 49,50. Het Martyrium, Amsterdam.

Dr. S.B.J. Zilverberg: De Stichtse burgeroorlog Paperback, Walburg Pers 1978, van ƒ 25,- voor ƒ 3,90. Boekhandel Van der Galie, Choorstraat, Utrecht.

De Stichtse burgeroorlog (1481-1483) was een van de laatste episodes uit de slepende strijd tussen Hoeken en Kabeljauwen. Tegenover elkaar stonden David van Bourgondië, bisschop van Utrecht (het toenmalige Nedersticht), en burggraaf Jan van Montfoort, een overtuigde Hoek die in 1481 de stad Utrecht innam. Een onoverzichtelijke "guerrilla-oorlog' was het gevolg. Zilverberg zet de verwikkelingen op een rij, met extra aandacht voor de enige figuur uit de oorlog die de schoolboekjes zou halen: Davids ritmeester Jan van Schaffelaar, bekend om zijn sprong van de kerktoren in Barneveld. De omslag van het boekje toont een negentiende-eeuws schilderij van de gebeurtenis: trots en zelfbewust hangt Jan in de lucht, al lijkt het verzamelde krijgsvolk aan de voet van de toren niet erg geïnteresseerd in de heldendaad die zich boven hun hoofd voltrekt.

Dr. Peter J. Smith: De aarde Gebonden, Elsevier 1987, van ƒ 72,50 voor ƒ 24,50. De Slegte. Patrick Moore & Iain Nicolson: Het heelal Gebonden, Elsevier 1985, van ƒ 72,50 voor ƒ 24,50. De Slegte.

Twee populair-wetenschappelijke, maar zeker verantwoorde boeken waaraan een keur van deskundigen heeft meegewerkt. Een paar onderwerpen uit De aarde: magnetisme, ontwikkeling van de atmosfeer, gesteenten, bodemprofielen, klimaat, en geotechniek. En dat alles begeleid door foto's, tabellen, kaartjes (van onder meer het schoolse schrikbeeld bij uitstek: de richting der passaatwinden), en een uitvoerige index. Het boek over het heelal is van een zelfde grondige opzet en uitvoering. De laatste ontwikkelingen in de astronomie en de geologie (van respectievelijk na 1985 en 1987) ontbreken uiteraard.

Keith Temple: Pinball art Gebonden, Blossom 1991, van ƒ 54,25 voor ƒ 24,50. De Slegte.

Een met veel toewijding geschreven boek over de (vooral Amerikaanse) geschiedenis van de flipperkast, vanaf het rudimentaire Baffle Ball uit 1931 tot en met de uiterst geavanceerde Robocop-kast uit 1989. Zowel aandacht voor de techniek als voor de stilistische vormgeving. Het boek bevat een tijdtafel waarin de ontwikkeling van de flipperkast is vastgelegd: de eerste verlichting in 1933, een jaar later gevolgd door de "kickout hole', de "bumpers' en het veel gehate tilt-mechanisme. De eigenlijke flippers verschenen pas in 1947. Meer dan honderd kleurenfoto's.

Alain Sayag (e.a.): Art or nature; 20th century French photography Gebonden, Trefoil 1988, van ƒ 113,10 voor ƒ 39,90. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Françoise Heilbrun: Pierre Bonnard; photographs and paintings Gebonden, Aperture 1987, van ƒ 114,- voor ƒ 49,50. De Verbeelding.

Meer dan honderd paginagrote foto's in het boek van Sayag. Aan de orde komen de "picturalisten' (Puyo, Demachy) van kort na de eeuwwisseling met hun dromerig kijkende, half naakte, uit een berg lakens oprijzende vrouwenmodellen, de documentaire-fotografen Brassaï, Lartigue en Cartier-Bresson, en dadaïstische en surrealistische voormannen als Man Ray en Ubac. In een voorwoord geven de directeuren van Eurotunnel (sponsors van het boek) de verzekering dat hun bedrijf qua rijkdom en originaliteit beslist niet onderdoet voor de Franse fotografie van deze eeuw.

Heilbrun stelde een catalogus op van de foto's van Bonnard, de grote Franse schilder en graficus. Veel spontane familiekiekjes uit het begin van deze eeuw: van Bonnards vrouw Marthe, zijn broers en zusters, en bovenal zijn talloze neefjes en nichtjes, schreeuwend, stoeiend en water gooiend in de tuin. Af en toe komt huisvriend Vuillard even verschrikt om de hoek kijken.

John Canemaker: Winsor McCay; his life and art Gebonden, Abbeville 1987, ƒ 49,50. Het Martyrium, Amsterdam.

De eerste biografie van Winsor McCay (1867-1934), de invloedrijke Amerikaanse striptekenaar (Little Nemo in Slumberland, Dream of the rarebit fiend), cartoonist, en maker van animatiefilmpjes. Fascinerende portretten, niet alleen van McCay en zijn naaste familie, maar ook van de Amerikaanse (Chicago, New York) krantenwereld in de eerste decennia van deze eeuw. Het boek is prachtig uitgegeven, met veel ruimte voor McCays werk.

De kinderramsj van vorige week noemde "Het Vlot' van Wim Hofman (Gouden Griffel en Theo Thijssenprijs). Dit boek hoort echter niet thuis in de ramsj: de prijsverlaging (van ƒ 22.50 naar ƒ 15.90) is een tijdelijke actie van uitgever Van Holkema & Warendorf, de titel is niet "opgeheven'.

    • Henk Lagerwaard