"Papandreou kreeg voor een miljoen aan steekpenningen'

ATHENE, 7 DEC. De voormalige socialistische premier van Griekeland, Andreas Papandreou, heeft in het verleden voor een miljoen gulden aan steekpenningen ontvangen in het omvangrijke Griekse bankschandaal waarbij in totaal 360 miljoen gulden in het geding is. Dat zegt Costas Konstandinides, een van de drie Griekse volksvertegenwoordigers die op last van het parlement het schandaal hebben onderzocht.

Kostandinides vertelde een speciale rechtbank in Athene gisteren dat de oud-premier de steekpenningen ontving van de vroegere eigenaar van de Bank van Kreta, George Koskotas. Koskotas, die afzonderlijk terecht staat op beschuldiging van verduistering, heeft de socialistische partij van Papandreou ervan beschuldigd hem te hebben aangespoord om rente op staatstegoeden naar andere rekeningen over te hevelen. Hij zou zijn gedwongen om Papandreou steekpenningen te geven.

Papandreou, die premier was van 1981 tot 1989, wilde geen commentaar geven; hij boycot het proces. Volgens hem is de nu aan de macht zijnde conservatieve Nieuwe Democratische Partij (NDP) alleen maar uit op “politieke wraak”. De onderzoekscommissie bestaat uit twee NDP'ers en één communist. Konstandinides is lid van de NDP. (AP, Reuter)