Nieuwe orders Fokker; KLM huurt F100's

AMSTERDAM, 7 NOV. Fokker heeft voor circa 650 miljoen gulden negen F100's verkocht aan Korean Air Lines. Bovendien gaat de KLM weer met zijn Fokker 100's vliegen, nadat deze tijdelijk waren uitgeleend.

Volgens Fokker gaat het opeens heel goed met de vraag naar toestellen en zijn voor Kerstmis nog meer orders te verwachten. Over het besluit van de KLM is men bij Fokker opgetogen, omdat het de naam van de onderneming ten goede komt.

De nu geboekte orders betekenen dat de produktie van de Fokker 100 tot eind 1994 vrijwel geheel is volgeboekt. Tussen die orders zitten er ook van GPA, de lease-maatschappij waar Fokker in deelneemt. Als een klant snel geholpen moet worden kan Fokker die opties terugkopen van GPA.

Korean Air Lines krijgt zijn eerste Fokker 100 al in april volgend jaar afgeleverd. De Koreanen hebben daartoe opties van Air Europe overgenomen. Zij hebben zelf opties genomen op nog eens drie Fokker 100's.

De KLM zal zes Fokker 100-toestellen die zij via haar eigen leasemaatschappij Apogee bij het Franse Air Littoral heeft ondergebracht, weer in de eigen vloot onderbrengen. De KLM bevestigt desgevraagd met Air Littoral vergevorderde gesprekken te voeren zijn over de huur van “maximaal” zes toestellen van het type Fokker 100. Er wordt nog gepraat over het tijdstip waarop de Fokker 100's naar de KLM komen en de periode dat zij bij KLM zullen worden ingezet. De KLM was al eerder met Air Littoral in onderhandeling over de inzet van drie Fokker 100's op routes tussen Frankrijk en Nederland met ingang van de zomerdienstregeling van 1992. KLM heeft een belang van 35 procent in Air Littoral.

De zes Fokker 100's die naar alle waarschijnlijkheid nu naar de KLM zullen terugkomen, gaan op alle Europese routes vliegen. De KLM kampt met een groot gebrek aan vliegend materieel in het Europese netwerk.