Lubbers vindt opmerkingen van Gabor niet verstandig

DEN HAAG, 7 DEC. Premier Lubbers vindt de opmerkingen van staatssecretaris Gabor over zijn ambtenarenapparaat “niet verstandig”. Lubbers zei dit gisteren op zijn persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.

In een interview met deze krant liet de staatssecretaris van landbouw zich vorige week zaterdag zeer kritisch uit over zijn medewerkers. Zo verweet hij ze onder andere “puur sectordenken” en beklaagde zich erover dat zijn ambtenaren “signalen” van hem niet oppakten.

Ook stelde Gabor het trage werken van ambtenaren aan de orde: “Tegen mensen met wie ik onderhandel zeg ik dikwijls: 'Neem van mij aan dat u binnen twee weken antwoord kunt krijgen, maar wij zullen er zeker acht weken voor nodig hebben'. Het probleem is dat ambtenaren die bij zo'n gesprek aanwezig zijn dergelijke sneren persoonlijk opvatten. Dat spijt me dan oprecht. Mijn intentie is kritiek te spuien op een fout traag systeem. en daar heb ik honderd procent gelijk in, dat is het dramatische”, aldus de staatssecretaris in het interview.

Gabor heeft inmiddels in een brief aan alle ambtenaren van zijn ministerie spijt betuigd over het “niet beoogde” beeld dat is ontstaan. Minister Bukman van landbouw moet komende week in de Tweede Kamer opheldering verschaffen over deze zaak. Het VVD-Kamerlid Blauw wil dat Bukman zich openlijk distantieert van de uitlatingen van zijn staatssecretaris. Ook de woordvoerders van de regeringsfracties CDA en PvdA toonden zich weinig gelukkig met de opmerkingen van Gabor.