Londen wil bemiddelen bij conflict Kashmir

LUTON, 7 DEC. De Britse minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd heeft gisteren het aanbod gedaan te bemiddelen in het conflict tussen India en Pakistan over Kashmir.

Volgens Hurd zijn de recente schermutselingen aan de grens reden voor het Britse aanbod. In het verleden heeft Groot-Brittannië een dergelijk aanbod al eens gedaan. “Wij hebben geen standpunt in het conflict”, zei Hurd. “Alleen in vreedzaam overleg kunnen India en Pakistan hun meningsverschil bijleggen.” Beide landen hebben reeds tweemaal oorlog gevoerd over de provincie Jammu-Kashmir.

India heeft Pakistan er kortgeleden opnieuw van beschuldigd onafhankelijkheidsgezinde moslims in Kashmir opleiding te geven en van wapens te voorzien. De moslim-fundamentalisten voeren al jaren een verbeten gevecht met Indiase veiligheidstroepen in Kashmir.

Hurd zei dat “aan de verlangens van het volk van Kashmir recht gedaan moet worden”. Hij bevestigde dat Pakistan de rebellen bewapent en vroeg dat land hieraan een einde te maken. Hij riep India op een einde te maken aan de schendingen van de rechten van de mens door veiligheidstroepen. Volgens hem zou India in Kashmir groepen als Amnesty International moeten toelaten in het gebied. (AP)