Libië: bericht over uitlevering is niet waar

KAIRO, 7 DEC. Libië heeft het bericht tegengesproken dat het bereid is de twee mannen die in het Westen worden verdacht van het opblazen, in 1988, van het Pan Am vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, uit te leveren aan een Arabisch land, zoals een Egyptische krant vandaag meldde.

“Het bericht is niet waar”, zei een vertegenwoordiger van de Libische ambassade in Kairo in een reactie op het krantebericht. Het in Kairo verschijnende dagblad Akhbar al-Yom schreef: “De vertegenwoordiger van Libië bij de Arabische Liga heeft aangeboden de twee Libiërs aan een Arabische staat uit te leveren.” Volgens de krant heeft Ali Tariki, de Libische afgezant bij de Arabische Liga “informatie verstrekt over positieve stappen die moeten bewijzen dat Libië niet betrokken is bij welke terroristische operatie dan ook”.

Libië is wel bereid de resultaten te aanvaarden van een onderzoek dat een internationale commissie moet instellen naar de vernietiging van het toestel van Pan Am, waarbij destijds 270 doden vielen en een zelfde lot dat een Frans UTA-vliegtuig in 1989 trof (170 doden). Dat heeft de Libische kolonel Muammar Gaddafi vandaag gezegd in een vraaggesprek met een andere Egyptische krant, al-Ahram.

Gaddafi zegt dat zijn land “bereid is een commissie van onderzoek te ontvangen die gevormd is door de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid en de Arabische Liga”. Hij wijst er op dat zijn land “terroristen noch politieke vluchtelingen” gastvrijheid verleent, en dat hij “tegen het terrorisme is en tegen elke aanslag op burgers, zelfs binnen Palestina”.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië kwamen onlangs na een jarenlang onderzoek tot de conclusie dat twee medewerkers van Gaddafi's inlichtingendienst achter de aanslag op het Pan Am-toestel zitten en vroegen om hun uitlevering. Libië heeft geweigerd de twee verdachten uit te leveren. Volgens Tripoli verbieden Libische wetten uitlevering van onderdanen.

(AP, AFP, Reuter)