KNP kan naar VS blijven exporteren

De Naardense papierfabrikant KNP kan naar de Verenigde Staten blijven exporteren. De Amerikaanse International Trade Commission heeft besloten geen invoertarieven op papier uit Europa te leggen, hoewel Amerikaanse papierproducenten daar wel om hadden gevraagd. Als de tarieven waren opgelegd, was de Amerikaanse markt nagenoeg ontoegankelijk geworden voor KNP, zo deelde een woordvoerder gisteren mede.

De nieuwe tarieven zouden ook grote gevolgen hebben gehad voor de hele Europese papierindustrie. Die exporteert jaarlijks zo'n 400.000 ton houthoudend gestreken papier naar de VS, waarvan KNP 30.000 tot 35.000 ton voor zijn rekening neemt vanuit de papierfabriek in Lanaken. Als de Amerikaanse markt was weggevallen, zou de 400.000 ton zich een weg hebben gezocht op de Europese markt, die toch al wordt geteisterd door overcapaciteit en prijsdruk.