Fentener van Vlissingen slaat zijn vleugels uit in België

ROTTERDAM, 7 DEC. J.A. Fentener van Vlissingen, scheidend directeur van de grootste beleggingsinstelling van Nederland, Noro, slaat zijn vleugels uit naar België. Fentener van Vlissingen heeft in de aflopen week aandelen gekocht in visverwerkingsbedrijf Van den Abeele uit Brugge en kunststoffabrikant Plastiflex uit het Belgische Herentals.

Noro heeft desgevraagd bevestigd dat Noro Management Advisory Services, dat volledig in in handen is van Fentener van Vlissingen, samen met het Belgische Almanij - een groep die gelieerd is aan de Belgische Kredietbank - de Belgische markt penetreert.

Noro wil tegelijkertijd belangen afstoten. Zo is Noro van plan de meerderheid van de aandelen in parallelmarktfonds Public Storage, verhuurder van opslagruimten in de Verenigde Staten, verkopen aan verhuurbedrijf Access. Access wil 11,75 miljoen dollar, oftewel 12 dollar per aandeel, betalen voor de aandelen Public Storage die vrijdag 8,80 dollar noteerden.

Samen met Almanij heeft Fentener van Vlissingen Benevent-Noro Venture opgericht met een startkapitaal van 30 miljoen gulden. Noro beheert het fonds, dat volgens een Noro-woordvoerder een belangrijke rol moet spelen op de nog onderontwikkelde markt voor risico-kapitaal in België. Benevent-Noro wil de participaties aangaan voor tien tot twaalf jaar.

Benevent-Noro richt zich vooral op bedrijven die (nog) niet op de beurs staan. Een voorbeeld is het van origine Amerikaanse Plastiflex, waar 530 mensen werken, met behalve in België vestigingen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Spanje, Zuid-Afrika en Italië. De omzet bedroeg vorig jaar 45 miljoen dollar.

Via een Luxemburgse vennootschap heeft het management samen met Benevent-Noro en andere participatiefondsen van de Kredietbank de aandelen overgenomen van de Amerikaanse eigenaren. Noro wil niet zeggen hoeveel geld met de investering is gemoeid.

Van het visverwerkingsbedrijf Van den Abeele neemt Benevent-Noro samen met de Kredietbank een kwart van de aandelen over van de familie Van den Abeele. Benevent-Noro heeft eerder genvesteerd in de Belgische video-keten Superclub. De macht in Superclub is na grote problemen afgelopen zomer overgegaan naar Philips. Volgens Noro is de waarde van het aandeel Benevent-Noro echter niet sterk onder druk gekomen. Eind vorig jaar was het aandeel 29,73 gulden waard en per 30 juni 29,28 gulden.