Albanese regering biedt haar ontslag aan

TIRANA, 7 DEC. De Albanese premier, Ylli Bufi, heeft gisteren het ontslag van zijn regering aangeboden aan president Ramiz Alia, die hem echter “om de chaos te voorkomen” heeft verzocht aan te blijven. De regeringscrisis heeft in Tirana en andere steden al geleid tot aanvallen door burgers op graandepots en bakkerijen en gevechten om brood.

Bufi diende zijn ontslag in nadat de Democratische Partij (DP) zich twee dagen geleden uit de regering had teruggetrokken omdat de Socialistische Partij van de premier - de vroegere communistische partij - weigert vervroegde verkiezingen te houden en het nog door hen beheerste staatsapparaat te zuiveren.

In de hoofdstad Tirana en andere Albanese steden is paniek uitgebroken over tekorten aan brood, het belangrijkste voedsel in het land, sinds Bufi woensdag verklaarde dat er nog maar voor zes dagen graanvoorraden zijn. Op sommige plaatsen hebben veiligheidstroepen moeten ingrijpen om woedende menigten die vochten om brood te kopen in praktisch lege winkels in bedwang te houden, zo is vernomen uit kringen van de Democratische Partij.

De minister van voedselzaken Vislon Ahmeti erkende tegenover radio-Tirana dat “er op sommige plaatsen aanvallen zijn gedaan op graanopslagplaatsen en bakkerijen”. Hij riep de bevolking op tot kalmte en terughoudendheid en poogde haar gerust te stellen: “Elke dag worden, net als voorheen, 3.000 ton graan per spoor en schip aangevoerd.”

President Alia, die de crisis de ernstigste in het land heeft genoemd, riep de politie en ambtenaren op hun werk te blijven doen. “Anders breekt er anarchie uit en zullen de consequenties ernstig zijn”, zei hij. Alia kondigde aan met alle partijen te gaan praten om te trachten de regeringscrisis op te lossen.

De DP verwijt de Socialistische Partij opnieuw een dictatuur te willen vestigen. De Democraten volgden met hun stap van woensdag het voorbeeld van de Republikeinen, die vorige week al de samenwerking met de socialisten opzegden. Maar de stap van Berisha heeft tot een scheuring geleid in de DP-gelederen. Een aantal ministers, onder wie Democraten, vreest dat de politieke crisis de problemen nog zal verergeren voor de drie miljoen Albanezen, die een winter tegemoet gaan die op de Balkan streng kan zijn.

In de Albanese winkels zijn de meeste eerste levensbehoeften niet meer te krijgen. De ziekenhuizen, fabrieken en bedrijven hebben een chronisch tekort aan voorraden. Het werk ligt er vrijwel stil. De Albanese autoriteiten deden twee weken geleden al een dramatische oproep voor de levering van 250.000 paar schoenen voor Albanese kinderen. (AP, Reuter)