Witte Huis krijgt Skinner als chef-staf

WASHINGTON, 6 DEC. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren minister van transport Samuel Skinner (53) benoemd tot zijn nieuwe chef-staf.

Zijn oude vriend uit de olie-industrie en minister van handel Robert Mosbacher (64) wordt de voorzitter van het verkiezingscampagneteam. Fred Malek, ook een oude bekende, wordt vice-voorzitter van de campagne. Malek is commissaris van Northwest Airlines, waarvan hij eerst voorzitter was. Hij heeft in 1971 als personeelschef van het Witte Huis op verzoek van president Nixon een lijst opgesteld van het aantal joden in het bureau voor arbeidsstatistiek. Nixon dacht toen dat een “joodse kliek” de cijfers over de economie opzettelijk vervalste. Toen zijn verrichtingen onder Nixon in 1988 bekend werden, moest hij aftreden als topfunctionaris van de Republikeinse partij. Nu verwacht Bush dat het incident is vergeten.

Na het vertrek van de barse en omstreden John Sununu zocht Bush een meer soepele, op samenwerking gerichte chef-staf. Minister van defensie Richard Cheney, chef-staf van president Ford, past ook in een dergelijk profiel, zeker nu hij zijn managementcapaciteiten op het ministerie van defensie heeft laten zien. Maar uiteindelijk is hij daar nog te hard nodig, terwijl Skinner net zijn zes-jarenplan voor transport had voltooid en door het Congres had geloodst.

“Sam Skinner neemt over als een sterke rechterhand in een tijd dat de economie van de natie voor een moeilijke uitdaging staat”, zei Bush gisteren op een persconferentie in Washington. De recessie heeft Bush tot een vervroegde samenstelling van zijn campagneteam en vervanging van zijn chef-staf gebracht. Hij zei gisteren dat hij ter bestrijding van de recessie 10 miljard dollar voor verbetering van infrastructuur versneld zou uitgeven.

Zijn nieuwe ploeg mist conservatieven en bestaat uit gematigde Republikeinen. “Ik denk niet dat er een groot probleem is met conservatieven. Ik zie mezelf als conservatief”, zei Bush gisteren. Hij zei dat hij zich geen zorgen maakte over de uitdagers in de rechterflank van de Republikeinse partij. Woensdag kondigde een voormalige leider van de Ku Klux Klan, David Duke, zijn kandidatuur voor het presidentschap aan. Bush zei dat het hem geen stemmen zou kosten als hij zich tegen een “racist” als Duke zou verklaren.