Walesa gelooft zelf niet in nieuwe premier

WARSCHAU, 6 DEC. President Walesa van Polen heeft gisteren verrassend Jan Olszewski tot premier benoemd - maar er tegelijkertijd geen twijfel over laten bestaan dat de benoeming tegen zijn zin is gedaan en dat hij in Olszewski geen vertrouwen heeft.

De afgelopen weken is Walesa ten aanzien van de benoeming van een nieuwe premier in een krachtmeting gewikkeld geweest met de vijf partijen, die het eens zijn geworden over het aangaan van een coalitie. Walesa wilde dat die regering wordt geleid door Jan Krzysztof Bielecki, de demissionaire premier; de vijf partijen stonden echter op de benoeming van Olszewski.

Walesa bond gisteren in, tot grote verrassing van het parlement, dat bij de bekendmaking even aarzelde voor er applaus opklonk. Olszewski zelf zei later even verrast te zijn als iedereen: hij was niet tevoren op de hoogte gesteld van Walesa's voornemen.

Enkele minuten na de bekendmaking van Olszewski's benoeming - die inmiddels door het parlement is bekrachtigd - sprak Walesa met leden van de sociaal-democratische (ex-communistische) fractie in de Sejm. Hij maakte daarbij duidelijk dat hij Olszewski bepaald niet uit vrije wil had benoemd: “De meneer die straks in deze regering zit zal geen enkel idee hebben van mogelijkheden of programma's”, zo stelde hij. Doelend op de leiders van de vijf partijen die Olszewski naar voren hebben geschoven voegde hij daaraan toe: “Ze praten over de diverse onderwerpen zoals ik het over Amerikaanse koekjes heb, zonder te weten wat er in zit en wie ze heeft gebakken. Ze zijn onvoorbereid”.