Voetbalbond polst Cruijff voor functie bondscoach

ROTTERDAM, 6 DEC. Een afvaardiging van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB heeft bij Johan Cruijff geïnformeerd naar diens belangstelling voor de opvolging van Rinus Michels als bondscoach. De trainer van Barcelona staat niet afwijzend tegenover die functie, maar is nog tot en met het seizoen 1992-1993 aan zijn huidige club verbonden. Volgens sectiebestuurslid Paul Boels, die tweeëneenhalve week geleden samen met voorzitter Martin van Rooijen in de Catalaanse hoofdstad sprak met Cruijff, wil de voetbalbond zo snel mogelijk tot een besluit komen.

Na de loting, zondag in New York, voor het wereldkampioenschap voetbal van 1994 zullen de gesprekken over deze zaak worden voortgezet. Rinus Michels heeft in een eerder stadium zijn voorkeur uitgesproken voor zijn assistent Dick Advocaat, een standpunt dat hij gisteren herhaalde. Advocaat, die begin dit jaar de fusieclub SVV-Dordrecht '90 verliet, ambieert de functie van bondscoach, die hij half oktober in deze krant “de mooiste, maar ook moeilijkste baan” noemde. Tevens maakte hij duidelijk het trainerschap bij een club niet uit te sluiten..

In datzelfde interview noemde de assistent-bondscoach het “logisch dat Johan Cruijff, mits hij vrij is, als eerste wordt benaderd voor de functie van bondscoach”. Michels en Advocaat zijn volgens de KNVB op de hoogte gesteld van het bezoek dat aan Barcelona is gebracht. Boels, die zich de komende tijd uitsluitend bezighoudt met het vraagstuk van de opvolging, en Van Rooijen hebben Cruijff laten weten dat de voetbalbond een coach wil die onmiddellijk na het Europese kampioenschap van volgend jaar in Zweden de voorbereiding op de wereldtitelstrijd ter hand neemt. Het betekent dat de opvolger van Michels in ieder geval voor de periode van twee jaar wordt aangesteld. Advocaat liet vanmorgen weten: “Ik laat alles maar op me afkomen.” Hij wilde evenmin ingaan op de vraag of hij zou kunnen functioneren als bondscoach met bij grote toernooien Cruijff als supervisor naast zich.

Cruijff liet gisteravond in het RTL-televisieprogramma Match weten dat zijn beslissing afhankelijk is van drie factoren. “De situatie bij Barcelona is op dit moment rustig en iedereen is tevreden, maar je weet het hier maar nooit. Als ik nog coach van Barcelona ben kan het moeilijk zijn het Europese clubvoetbal te combineren met het Nederlands elftal”. Hij zegt zich te realiseren dat Oranje voor de WK van 1994 ten minste tien kwalificatieduels zal moeten spelen, hetgeen gedurende het voetbalseizoen neerkomt op één wedstrijd per maand. “Dat maakt een combinatie van beide werkkringen dan ook heel moeilijk. Al zou ik het wel willen, anders had ik nee gezegd.”

In het recente verleden is de naam van Cruijff al enkele malen gevallen als kandidaat bondscoach. Voorafgaande aan de eindronden van het wereldkampioenschap voetbal, toen Thijs Libregts een ondergeschikte rol kreeg toebedeeld, sprak een meerderheid van de spelers zich uit voor een begeleiding door Cruijff. Het werd, tot ongenoegen van een aantal internationals onder aanvoering van Marco van Basten, Leo Beenhakker. Na de mislukte wereldtitelstrijd informeerde Michels, die toen technisch directeur was van de KNVB, zelf bij Cruijff naar zijn belangstelling voor de functie. De Barcelona-trainer zag er destijd vanaf, waarna Michels de functie weer op zich nam.