Uitslag prijsvraag

Lieve Kinderen,

Nog nooit heb ik zo'n fijne verjaardag gehad als dit jaar. Wel zeshonderdvijftig brieven heb ik gekregen! Geen verlanglijstjes, maar echte brieven, van kinderen uit heel Nederland. En jullie vinden me allemaal lief, want wat stond er altijd boven de brieven: lieve Sinterklaas of lieve Sint. En ook de Pieten en mijn paard werden niet vergeten. Met de prachtige tekeningen die jullie bij de brieven hebben gemaakt, ga ik de kajuit van mijn boot versieren.

Jullie hebben me van alles gevraagd. Of er een speciale school bestaat voor Pieten bij voorbeeld. Maar dat ga ik jullie niet verklappen, dat is het geheim van Sinterklaas. Waar ik wel een beetje verdrietig om werd, is dat veel kinderen mij vroegen of ik wel echt besta. Paulo Fernando Joustra uit Dokkum schrijft dat zijn vriendje Bert zegt dat Sinterklaas niet bestaat en dat iemand gewoon doet alsof hij mij is. Gelukkig heeft Paolo een hele verstandige moeder, want die zegt dat ik wel besta.

Veel kinderen hebben in hun brief van alles over zichzelf verteld en over hun vaders en moeders en zusjes en broertjes en vriendjes. En over hun huisdieren. Soms vroegen kinderen mij waarom hun dieren geen cadeautjes van mij krijgen. Dat komt omdat Sinterklaas er voor de kinderen is. Daar hebben ik en de pieten het al druk genoeg mee. Voor de dieren is er Dierendag, op 4 oktober. Maar jullie moeten wel altijd heel lief voor jullie dieren zijn, vooral als je ze van Sinterklaas gekregen hebt.

Het is niet aardig om andere kinderen te plagen. Ik heb een hoop brieven gekregen van kinderen die gepest worden door hun broertjes of zusjes of klasgenootjes. Een waarschuwing: kinderen die altijd andere kinderen plagen krijgen van mij geen cadeautjes!

Jullie moeten ook goed op jezelf passen en heel voorzichtig zijn. Geen tieneneenhalve meter in het zwembad onder water zwemmen als het bad maar tien meter lang is, zoals Bastiaan Ravestijn uit Haarlem. Die kreeg een gat in zijn hoofd en moest naar het ziekenhuis. “Gelukkig deed het geen pijn”, schrijft Bastiaan.

Wat was het moeilijk om uit al die brieven een winnaar te kiezen! Maar er moest een winnnaar zijn, want ik had beloofd dat het kind dat de mooiste brief schreef zijn naam in chocoladeletters kreeg. En Sinterklaas doet altijd wat hij belooft. Er bleven, na veel beraad met mijn pieten, twee brieven over waar ik niet tusen kon kiezen. Er zijn dus twee kinderen die hun naam in chocoladeletters krijgen. Ivan van den Dungen uit Houten en Janine Toussaint uit Amsterdam. Ivan heb ik de letters op school gegeven, bij Janine ben ik ze samen met mijn pieten Bianco en Mario thuis gaan brengen.

De kinderen die mij een brief hebben geschreven hoeven niet jaloers te zijn op Ivan en Janine. Ze krijgen van mij allemaal nog een bedankkaart thuisgestuurd. Want Sint weet nu dat post het mooiste cadeau is dat er bestaat.

Wees zoet! Tot volgend jaar!